Фирмата "Сиела Норма" е представила пред Централната избирателна комисия ценова оферта за логистично осигуряване на машинния вот и услугите за частичните кметски избори на 27 юни и за парламентарните на 11 юли, която се вмества в пределната, определена от ЦИК - 4,350 млн. лева.

Комисията ще вземе решение, след като бъде разгледан докладът на работната група, водила днешните преговори с фирмата. Комисията обаче проучва възможността да купи допълнително количество машини директно от производителя "Смартматик".

Въпреки че "Сиела Норма" се вмества в офертата си с обявената цена за логистика и услуги по машинния вот на двата предстоящи избора, от ЦИК са поискали допълнително намаляване на цените, обяви Емил Войнов, заместник-председател на Комисията:

"От "Сила Норма" заявиха, че имат разходи, които са в повече дори от предложената цена от ЦИК и не могат да я намалят допълнително".

Работната група, водила преговорите днес, ще изготви официален доклад, за да вземе ЦИК допълнително решение дали ще се пристъпи към подписване на договор за логистиката и обслужването на машините.

Междувременно стана ясно, че ЦИК проучва възможността да закупи директно от производителя на машините "Смартматик" допълнителни количества, необходими за изборите на 11 юли. Разговори с представителя на фирмата в България вече проведоха както премиерът Стефан Янев, така и финансовият министър Асен Василев, а разговор е воден и с ЦИК. Говорителят Росица Матева:

"Обеща, че ще провери и има възможност евентуално за доставка на около 600 устройства в момента, но дали ще се обяви обществена поръчка за доставката на тези устройства и ще бъде поканен за изпълнител "Смартматик", ЦИК предстои да реши. Скоро трябва да стане, защото ние нямаме никакво време, така че трябва да стане днес-утре, най-късно в понеделник. На практика това означава, че ако няма такава обществена поръчка, няма да има допълнителни машини, ще има само тези 9600".

"Сиела Норма" няма да участва в новата обществена поръчка, ако тя бъде обявена, коментира още Росица Матева:

"Възможността "Сиела Норма" да достави допълнителни машини беше по предходната поръчка, която ние прекратихме, тъй като не можахме да се споразумеем за цената".