Спирането на телевизия "Алфа" е било първа точка от дневния ред на заседанието на СЕМ днес. Регулаторът е решил да пита телевизията какво става и какви са причините за спирането на програмата. СЕМ изпраща писмо до телевизията на "Атака" с настояване за пълни разяснения какво се случва. Това потвърди пред Dir.bg членът на СЕМ Бетина Жотева.

"Второ бе взето решение в много спешен порядък специализираната администрация (бел. ред. юристите) на СЕМ да изготви доклад какви са възможностите от страна на регулатора по Закона за Радиото и телевизията в такава ситуация, която досега не е имало. В момента, в който те се произнесат, ще решаваме", поясни Жотева.

От СЕМ нямат обяснение за случващото се с телевизията. "Регулаторът не е налагал никакви санкции и глоби на медията", заяви още снощи Жотева пред Dir.bg. Днес тя потвърди това отново и отбеляза, че са получавали единствено и само жалби от граждани за телевизия "Алфа".

"Алфа" спря излъчване на програмата си в понеделник вечерта. Оттогава единственото, което върви в ефира й, е черен екран с надпис "Телевизия Алфа спря. Питайте правителството защо".

Телефоните на телевизията продължават да мълчат. Днес депутата от "Атака" Явор Нотев отказа да коментира казуса, други народни представители от същата партия пък не вдигат телефоните си.

Засега не става ясно дали причината за спирането на "Алфа" е икономическа, политическа или някаква друга.