Има голяма вероятност ПП-ДБ да се придвижи до второто място по численост на парламентарната група и да вземе втория мандат, след като 15 депутати от ДПС бяха заплашени с изключване заради това, че не подкрепиха кабинета на ГЕРБ.

Веднага след вота лидерът на ПГ и съпредседател на партията Делян Пеевски обяви, че само 30 са евроатлантиците в ДПС и те ще останат депутати. Другите 15 пък се съобразиха с волята на Ахмед Доган да гласуват против проектокабинета "Желязков".

ДПС в момента имат 45 депутати и трябва да получат втория мандат, но 15 от тях може да бъдат отстранени от ПГ още в близките дни. ПП-ДБ пък имат 39 народни представители и биха били повече като брой от тези на ДПС, а след провала на първия мандат днес идва ред на втория. До момента от коалицията твърдо остават в опозиция и не са коментирали как ще действат, ако получат евентуално третия мандат, а както е възможно - и втория. ПП-ДБ застъпват по-скоро позицията, че трябва да отидем на нови избори и са скептични, че с третия може да се получи стабилен кабинет.

"Ако ДПС изключи тези 15 депутати, които гласуваха "против" проектокабинета "Желязков", и групата им остане от 30 представители, вторият мандат трябва да отиде при втората по численост парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България", прогнозира конституционалистът проф. Пламен Киров по Нова телевизия.

Той коментира, че днес сме станали свидетели на един предизборен дебат. 

"Разделението при гласуването на ДПС също не трябва да се драматизира твърде много. ДПС е стара партия и е показала, че може да се справя с всякакви проблеми", все пак каза юристът относно разкола в движението.

Преподавателят по конституционно право напомни, че Конституцията не дава срок на президента, в който той да връчи втория мандат. Между първия и втория мандат президентът може да проведе нов цикъл от политически консултации.

"Президентът може да разтегли малко тази процедура, ако вижда, че се отива на предсрочни избори, както най-вероятно ще стане. Целта е изборите да не бъдат в началото на септември, а да се проведат в началото на октомври", прогнозира той. Преди ден друг конституционалист, Наталия Киселова, направо фиксира в прогнозата си датата на вота, който се задава - 6 октомври.

"Третият мандат вече има срок и той трябва да бъде връчен в рамките на една седмица след втория, но там получилата го партия няма срок, в който да го изпълни. Това също дава възможност за едно разтягане на процедурата и изборите да не се провеждат август", обясни конституционалистът какво предстои, след като първият мандат не беше реализиран.

"Политическият модел не се сменя лесно. В България е доста условно да говорим за политически елит. Като видим парламентарните групи, ще разберем, че там има доста случайни хора. Много хора въобще не са очаквали да влязат в НС и да станат депутати", завърши проф. Пламен Киров.