След подадени оставки от постовете им днес бяха освободени министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Тримата техни наследници "приеха щафетата" още днес, но само един от тях беше по-конкретен в приоритетите, които ще следва - Младен Маринов - новият вътрешен министър. Другите двама - Петя Аврамова в МРРБ и Росен Желязков в Министерство на транспорта, споделиха само общи намерения. Аврамова обаче намекна, че Николай Нанков, от когото тя пое щафетата, може да остане в министерството като заместник-министър.

Като цяло, новите министри гарантираха, че ще следват управленската програма на кабинета "Борисов" 3, ще стъпят на постигнатото, но и че ще продължат реформите.

Къде ще работи Нанков - в МРРБ или в НС?

Ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри - Нанков и Павлова, каза пред журналисти новият министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Имам три приоритета в работата си - ефективност, качество и контрол, подчерта тя.

За себе си Аврамова отбеляза, че е отговорен човек, който ще се опира на опита и знанията на всички в сферата. Новият регионален министър декларира, че ще работи съвместно с общините и с бранша "за облагородяване на държавата, за добра градска среда и за добри пътища".

Във връзка с катастрофата край Своге, Аврамова коментира, че приема оставките на досегашните министри Нанков, Московски и Радев като морален акт на съпричастност към това, което се случи. Всеки, когато поема даден пост или подава оставка, носи политическата отговорност, посочи тя.

Изключително удовлетворен и щастлив съм от това, че оставяме подредена къща на добър стопанин - г-жа Аврамова, посочи досегашният регионален министър Николай Нанков. На въпрос дали би приел да стане заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, той не даде ясен отговор, но и не отрече тази възможност. Нанков добави, че от утре тримата досегашни министри се връщат като депутати в парламента.

Петя Аврамова изтъкна, че ще разчита на опита и знанията на Николай Нанков, че ще бъде ценна неговата подкрепа и в законодателната власт, би била ценна и подкрепата, ако той е в екипа на МРРБ.

Николай Нанков коментира, че понякога в политиката не винаги личният избор е водещ. Моето предпочитание е наистина на заден план, в тези моменти трябва да сме отговорни, рационални и разумни, каза още той.

По темата се изказа и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подчерта, че като министър Нанков е "създал много висока взискателност към този пост". По думите му едва ли има друг експерт, който да познава всяка една пътна отсечка и парите, които трябва да стигнат до различните общини. Цветанов е убеден, че Нанков ще помага на Петя Аврамова, а премиерът щял да прецени дали той да бъде назначен за заместник-министър. Смятам, че това би било едно добро решение, за да се продължи работата по тол системата примерно и по всички останали програми, изтъкна Цветанов.

Накъде ще върви транспортът?

Избраният вече министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Росен Желязков, пое ангажимент да опита да разсее "всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури", като те "получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност".

Желязков изненадващо беше номиниран за поста - преди няколко дни. Първоначално номинираният Александър Манолев отказа да стане министър, заради медийни публикации, разкрили, че е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда през 2012 г. Оказа се, че премиерът Бойко Борисов не е знаел за инцидента, защото днес каза, че ако Александър му е бил казал, е щял да остане кандидат за поста министър. 

Желязков наследи приоритетите в сектора, както ги представи досегашният министър Ивайло Московски: забавянето с месеци на проекти по Оперативна програма "Транспорт"; оздравяването и модернизацията на железниците; концесиите. Междувременно комисията по концесията на Летище "София" предложи - точно днес - отлагане на подаването на оферти заради нужда от "промени в документацията".

Новият министър успокои, че е "наясно с процесите, които са на дневен ред". Първото нещо е да се видим с екипа, да се създадат условия за нормална приемственост, да се внесе необходимото успокоение в работата и непрекъсваемостта на процесите и да се приоритизират следващите стъпки, каза Желязков при встъпването си на поста.

Какво ще се случи в МВР?

При приемането на поста от Валентин Радев и пред цялото професионално ръководство на МВР Младен Маринов се зарече да направи реформи в МВР, но същевременно и да продължи укрепването на професионалната структура. Той обяви, че ще заложи на обучението с практическа насоченост, за да се повишат уменията на служителите, работещи на терен.

В МВР трябва да има реформи и ще продължи да има, но трябва да продължим укрепване на системата на професионалната структура. Акцент и приоритет ще ми бъде обучението с практическа насоченост, за да се повиши капацитетът на служителите, работещи на терен. Това заяви новият вътрешен министър Младен Маринов по време на встъпването си в длъжност и приемането на поста от досегашния министър Валентин Радев пред цялото професионално ръководство на МВР.

Министър Маринов отбеляза, че първата му среща ще бъде днес следобед със синдикатите на МВР. Пред своите подчинени той се ангажира, че ще работи за кадрово и техническо осигуряване на служителите в сектора. Министърът напомни, че основните приоритети са посочени в програмата на правителство.

Маринов подчерта, че ще продължи борбата с пътните произшествия. Ще работи за ясно разграничаване на отговорностите по отношение на пътната безопасност.

Маринов отбеляза постигнатото до момента увеличение на заплащането в сектора и осигуряването на униформи за служителите в МВР.

Лично предизвикателство пред него е да намери баланса между професионалния път - от който излиза, и политическото поприще - в което влиза.

Междувременно президентът Румен Радев изказа недоумение от решението за министър да бъде предложен Младен Маринов. Парадоксално е, че премиерът маха министъра на вътрешните работи заради "мърлявата", както той се изрази работа на полицията, а по закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, коментира държавният глава.

А от Залцбург, където е на среща на Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че новите министри ще се справят добре с предстоящата им работа. Отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват, аз мисля, че тези хора ще се справят добре. Но всеки ден ни подлагат на критика, каза министър-председателят, имайки предвид изказванията и на президента.