Час преди началото на третия ден от дебатите за председател на 48-ото Народно събрание депутати от парламентарно представените партии изразиха надежда, че в крайна сметка днес до общо решение ще се стигне, ако се възстанови добрият тон на комуникация.

Според ГЕРБ "Продължаваме промяната" са изпаднали в изолация и целят да се стигне до нови избори. 

"Даваме си сметка за проблемите в държавата, знаем, че парламентът трябва да заработи. Направихме компромис с оттеглянето на нашия кандидат, тръгнахме да търси формули. Тези формули се търсят с разговори. Председателският съвет е един от начините, по който може да започне този разговор. ПП го наричат задкулисие по някаква причина. Парламентът и неговите формати за тях са задкулисие", каза пред NOVA Даниел Митов, който определи разговора в НС като "детска градина".

"Днес ще започнем отново онзи разговор, който приключихме снощи. Ще започнем да търсим възможности и принципи около които да изберем председател. Вчера този разговор тръгна. Радвам се, че в крайна сметка температурата на говореното спадна", обясни депутатът. Според него ПП искат да се стигне до нови избори.

По думите на Тома Биков ПП е партията, която трябва да "дръпне назад".

Как си представяте Кирил Петков, който арестува Бойко Борисов незаконно преди 5 месеца, да постигне консенсус с лидера на ГЕРБ по някаква кандидатура? По-добре Петков да се дръпне назад. Всеки трябва да направи отстъпки - и ние, и останалите. Ако някой не е готов за отстъпки, ще блокира процесът", посочи депутатът пред bTV.

"Нито ние сме склонни да гласуваме за кандидат на ПП, нито те за кандидат на ГЕРБ. "Демократична България" направиха две предложения - ротационен председател или най-възрастният депутат да води. Ние приехме и двата варианта, а "Продължаваме промяната" не се съгласиха с нито един", обясни депутатът.

Любен Дилов, цитиран от БНТ, изрази очаквания, че председател ще има, тъй като такъв е необходим най-малкото за да се разпусне сегашният парламент и да се отиде на нови избори.

От "Продължаваме промяната" отново потвърдиха, че няма да издигат свой кандидат, а вместо това ще подкрепят този на БСП. Те са категорични, че не са причина за блокирането на работата на парламента.

"Днес няма да издигнем номинация. Надявам се, че днес ще успеем да намерим решение, вече показахме, че подкрепяме Вигенин", заяви в БНТ Мирослав Иванов и обвини за нарушения диалог ГЕРБ.

Заставаме зад нашите предложения са всяка партия да предложи по двама от друга партия или да бъдат приети неформални критерии на базата на които да се определи един кандидат около който политическите формации могат да се обединят, допълни Иванов.

Акад. Николай Денков от ПП също беше категоричен пред bTV, че партията няма да подкрепи кандидат на ГЕРБ или ДПС, а се надява да има номинация и от "Демократична България".

По думите на Георги Свиленски от БСП партията ще направи всичко възможно, за да започне работата в НС.

"Имаме собствена кандидатура - приемлива и консенсусна. Но явно под някакви други причини колегите или не искат да изберат председател, или искат да се отиде на избори. Проблемът е, че ние ще отидем на изборите, но не и избирателите", каза още той пред NOVA.

Петър Петров от "Възраждане", който беше издигнат като кандидат за председател на парламента, заяви пред NOVA, че трябва да се номинира такъв човек, на който всички групи да гласуват доверие.

"Трябва да изберем председател, който да направи всичко възможно да възстанови пряката връзка между парламента и обществото", коментира Петров.

На въпрос защо "Възраждане" са сменили кандидата за председател на парламента, Петров заяви следното:

"На първо място виждаме динамиката в тези два дни. Искаме да предложим нетолкова ярка политическа фигура и не е част от ръководството на партията. Фигура, която би могла да обедини повече парламентарни групи. До момента има внесени 24 законопроекта, трябва да ги разгледаме. Може да издигнем и друга кандидатура. "Възраждане" никога няма да излезе от зала".

Според него, ако парламентът заработи, вероятно това ще е за около 2 месеца.

Вчера направихме първата крачка, каза Йордан Цонев от ДПС, цитиран от БТА, и допълни, че председател на парламента трябва да бъде избран, за да тръгне работата с бюджета.

На журналистически въпрос дали е опция да не се регистрират в залата, лидерът на "Български възход" Стефан Янев посочи, че ще го обсъдят. Има всякакви варианти, допълни той.

"Демократична България" ще запази конструктивен тон и ще направи всичко възможно днес да приключим с конституирането на Народното събрание, избор на председател, заяви Надежда Йорданова от формацията, цитирана от БТА.