Шпионинът в ГДБОП, който вчера беше задържан за 72 часа, е предавал на руското разузнаване не само наши, но и секретни документи от партньорски служби и няколко чужди държави. "Той е комуникирал с представители на руската държава и руското разузнаване", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на съвместен брифинг по шпионската афера с участието на СГП, МВР и ДАНС.

Разследването срещу антимафиота е започнало още в средата на миналата година като изцяло българска разработка на ДАНС без участието на чужди служби. Впоследствие започва и координацията с МВР, стана ясно на брифинга. Събрани са достатъчно доказателства при извършените обиски със съдебно разрешение. Засега засеченият да комуникира с него агент на ДАНС не е арестуван, тъй като няма данни да е осъществявал комуникация с руските служби.

"През продължителен период е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на разузнавателните служби на Русия. При тази комуникация е предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, агенции и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са веществени доказателства. Тактиката на разследване включваше взаимодействие с колегите от МВР, които ни подпомогнаха. Обвинението се предявява, постановено е задържане за служителя на ГДБОП за 72 часа. Интензивно събираме доказателства, разпитваме свидетели. Искането за постоянна мярка за неотклонение ще бъде внесено възможно най-бързо в градския съд", каза Кънев.

Прокурорът уточни, че "не говорим за фискално изражение на онова, което е вършил", попитан дали шпионинът е получавал възнаграждение за дейността си в полза на Руската федерация.

"Лицето има активен достъп до секретна информация", обясни Кънев. По думите му 57-годишният служител на МВР е имал достъп и до класифицирана информация, която не му е била необходима, с оглед на служебните му отношения. 

Снимка: Булфото

При шпионската си дейност той е използвал различни способи и технически методи за предаване на информацията, включително на хартия и електронни документи. Предстои от наша страна да направим запитване до съответните държави за статута на документите, които са били предадени на руското разузнаване. Със сигурност не става дума за еднократно предаване или няколко документа само, уточни Ангел Кънев. Дейността му обаче не е провалила съвместни операции с партньорски служби или наши операции.

"Той е експерт в сектор международно сътрудничество и проекти и не се е занимавал пряко с оперативни разработки. Но има достъп до информацията с обмен с партньорски служби. Изследва се всеки един документ и това, което е засечено като изнесена информация. Обмислят се вече допълнителни мерки по отношение на защитата на информация", каза директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Явор Серафимов.

Задържаният за шпионаж е в системата на МВР ще от 1993 г., като е преминал през различните структури на вътрешното министерство. Тогава е постъпил в Националната служба за сигурност, трансформирана по-късно в ДАНС. Участвал е и в мисии зад граница през периода 2001-2002, една година е бил командирован в Косово. Многократно е награждаван за работата си в МВР. "Това е стъпка към прочистване към МВР и в частност към ГДБОП", коментира Серафимов.

Към момента агентът на ДАНС не е задържан, защото няма доказателства, че той е общувал с руските служби. "На този етап доказателствата не сочат информация да е предадена на руските разузнавателни служби от служителя на ДАНС", каза Ангел Кънев. Агентът на ДАНС е контактувал с арестувания полицай от ГДБОП, но в момента още се уточнява характерът на тяхното общуване. Взети са мерки в момента за ограничване на достъпа му до тайни, за да се избегне рискът, казаха от ДАНС.

"Става дума за лице, наш служител, което е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. За него се изясняват обстоятелствата и общуването му с обвиняемия. Уверявам ви, че са взети мерки спрямо него - ограничаващи достъпа му , за да няма риск от изтичане на допълнителна информация. От самото начало на разработката сме лимитирали информацията, до която е имало достъп заподозряното лице", каза зам.-председателят на ДАНС Петър Петров.

"В какво качество ще бъде привлечен, е предмет на бъдеща преценка", допълни той. 

"Не сме допуснали компрометиране на оперативни разработки, дискредитиране на международни операции, в които нашите служби участват. Не са допуснати действия, които да накърняват националната сигурност на страната", уточни още зам.-шефът на ДАНС.