Протест под мотото "България - зона на мира" и срещу намесването на страната ни във войната в Украйна, се проведе в неделя следобед в София и още няколко големи градове на страната.

Шествия едновременно се състояха в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище.

Организаторите обявиха, че излизат на шествието за мир, защото "България не дава синовете си".

"България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и, на първо място, край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!", казват те във възванието си в социалната мрежа.

Още снимки от столицата и страната вижте тук >>

Като инициатори на похода за мир са посочени граждани, както и от "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България" и други граждански организации - политически партии и лидери не присъстват сред тях.

В София хората, организирани през социалната мрежа и без участието на политици, потеглиха от пилоните на НДК и стигнаха до жълтите павета пред Министерския съвет, като развяваха български знамена, а някои и Самарското знаме.

Шествието потегли от пилоните на НДК

Снимка: Фейсбук, група "Свободна и мирна България"

Хората се притесняват да не бъдат изпращани български войници при ескалация на конфликта.

Варненци също дефилираха за мир

Снимка: Фейсбук, група "Свободна и мирна България"

"Който си играе на война между НАТО и Русия, си играе на Трета световна война", каза по мегафона пред МС един от ораторите на протеста - ядреният физик Христо Лавчиев. Думите му бяха посрещнати със скандиране "НАТО вън".

Демонстрацията "България - зона на мира" във Варна

Снимка: Фейсбук, група "Свободна и мирна България"

Пред президентската институция събралите се граждани се помолиха за мир. Те издигнаха лозунги с надписи: "България зона на мира - Ние не стреляме срещу братя!", "Отново Източен фронт - ще минат и без нас! Без български момчета в кланицата".

"Ние сме дошли тук, за да искаме мир, мирът е най-хубавата дума", каза участник в протеста, цитиран от БТА.

Шествието "България - зона на мира" се отправи към парламента и се очаква да приключи при Орлов мост.

Демонстрацията във Варна бе съпътствана от полиция, униформени и полицейски коли имаше и на останалите места в страната, където се проведоха демонстрации. Организаторите на шествията твърдят, по техни данни, че в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна.