Президентът Румен Радев отменя участието си в десетия глобален форум в Баку. Държавният глава, който е в Азербайджан, е дал положителна проба за COVID-19. Впоследствие са му били направени още два теста, които са отрицателни, съобщи БНТ.

Президентът не проявява симптоми на заболяването, но въпреки това е решил да отмени участието си във форума, обясняват от пресслужбата на държавният глава.

По-рано президентът е провел видеоконферентен разговор с азербайджанския си колега си Илхам Алиев. Той е заявил, че през май тази година азербайджанската държавна петролна компания SOCAR ще открие свой офис в България.

 Това е знак за сериозните намерения за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в енергетиката, е казал Радев на азербайджанския си колега.

По думите му политическият диалог на най-високо ниво между двете страни е важно условие за задълбочаване на сътрудничеството във всички останали области от взаимен интерес.

"По време на посещението си в София миналият октомври президентът Алиев пое ангажимент държавната петролна и газова компания "Сокар" да открие офис в България, което вече означава истински намерения. Офисът вече се оборудва и очакваме май месец той да бъде открит", каза Радев пред пратеника на БНТ.

"Очакваме в най-скоро време президентът Алиев отново да посети България, виждате за какъв кратък период от време, където официално да се присъедини към българската инициатива "Солидарити ринг", която е изцяло в съзвучие с европейската визия за гарантиране на доставките, за тяхната сигурност, за тяхната диверсификация, за търсене на нови възможности, така че ние усилено работим заедно успехите да са налице и още по-големите успехи тепърва предстоят", заяви още президентът.