Още един депутат от "Има такъв народ" е напът да напусне парламентарната група. Заявка за напускане направи от трибуната варненският народен представител Кирил Симеонов.

Симеонов заяви, че изпитва срам след вчерашния вот за оставката на председателя на НС Никола Минчев, при което депутатите на ИТН гласуваха заедно с тези от ГЕРБ.

"Искам да кажа нещо от сърцето си, без да съм подготвял никакви речи. Аз съм влязъл в политиката на абсолютно меритократичен принцип, без да имам родители партийци, без никой да ме подкрепя, без да имам бизнесмени след мене, без нищо. Когато се видях със Слави Трифонов, той ме пита за какво си тук, за какво се бориш. Аз му казах - тук съм, за да се боря срещу системата, срещу статуквото. Е, вчера ние гласувахме заедно с тази система. И мен ме е срам от това нещо", каза от трибуната Симеонов, решил да загърби ИТН.

"Аз не съм ГЕРБ, не съм ДПС и когато се прибера довечера при децата си, аз трябва да мога да ги погледна в очите, добави депутатът от ИТН.

Думите му взривиха залата с аплодисменти от депутатите на управляващата коалиция. Адмирации за куража и поздравления той получи от депутатите от ПП, ДБ и БСП, от трибуната го приветства и председателстващият парламента Мирослав Иванов. 

Снимка: "Булфото"

"Г-н Симеонов, имате моите адмирации за куража да излезе и да каже тези неща тук", заяви Иванов.

"Това, което направих, беше емоционално и от сърце. Нямах предварителни речи. Аз се записах в ИТН, за да се борим срещу системата, срам ме е, че вчера гласувахме със системата. Вчера беше последната капка", коментира по-късно в кулоарите пред журналисти Симеонов.

Така народните представители, които се отляха от ИТН, стават вече шестима, но бройката още не е достатъчна, за да има бившето мнозинство достатъчно гласове за отпор на вота на недоверие. На ПП и Кирил Петков им трябват поне 12 гласа в подкрепа на управляващите партии, а засега имат половината.

Ден след отцепването на първите депутати от ИТН, Кирил Симеонов обяви, че е получил обаждане от премиера Кирил Петков. 

"Получих обаждане от Кирил Петков с молба да се видим. Срещнахме се. Не ми е предлагал постове, нито пари, просто поговорихме. Каза ми да си преосмисля позицията, да не хвърляме страната в хаос", обясни Кирил Симеонов.

Срещата се е провела в "някаква лаборатория" на Кирил Петков. След това Симеонов е разказал за случилото се на Тошко Иванов, Любомир Каримански и Ива Митева.

"Отидох на срещата, за да видя какво става, за да разбера стратегически какво се получава там, какво иска да каже", обясни Симеонов.

"Нищо не му отговорих, казах му, че благодаря за разговора и си заминах. По никакъв начин не се е опитвал да ме мотивира Никакви к-та (б.р. - хиляди) е нямало. Каза, че иска да вкара държавата в правия път, че това е опасност да падне правителството и т.н, но нищо повече от това", разказа още Симеонов.