Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров се оттегля от поста, съобщи самият той. Мотивите - не желае да бъде повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения. "Взех решението да се оттегля от поста изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД, тъй като не желая да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета ми и целят да поставят под съмнение професионалната ми експертиза и етика!", изтъква мотива си да се оттегли Александров в позиция до медиите.

Миналата седмица от ПП-ДБ-СС го обвиниха в конфликт на интереси и в злоупотреба с обществени поръчки, поради което поискаха оставката му. Борис Бонев обвини Александров, че поръчките на "Топлофикация" били печелени от определени фирми, които пък превъзлагали дейността си на други, собственост на жената, с която живее на семейни начала Александров. "Ние настояваме за пълна данъчна ревизия и проверка на Александров и на жената, с която живее на семейни начала Светлана Пашалийска", добави Бонев.

"Ще подадем сигнали и в прокуратурата, и в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и Агенция за държавна финансова инспекция, и Национална агенция за приходите за конфликт на интереси между Александров и жената, с която той живее на семейни начала", заяви още лидерът на "Спаси София".

Тогава от "Топлофикация" отхвърлиха обвиненията и заявиха, че е извършена проверка от компетентните органи, от която се очакват резултатите. "Категорично не отговарят на истината твърденията, разпространени от общински съветници от "Продължаваме промяната-Демократична България ("Спаси София")" (ПП-ДБ-СС), за участие на цитираните фирми като подизпълнители в обществени поръчки на "Топлофикация София" ЕАД", заявиха от дружеството в позиция до медиите.

Въпреки това днес Александров подаде оставка и също излезе с лична позиция, в която отчита направеното в "Топлофикация" по време на неговото управление като изпълнителен директор.

Ето цялата позиция:

"Във връзка с разпространената в последните дни информация относно управлението на най-голямото топлофикационно дружество в страната искам да припомня следните факти:

В периода на моето управление, с безвъзмездното финансиране от Агенцията за търговия и развитие на САЩ, възлизащо на близо $1 млн. по договор сключен със Столична Община бе изработен план за оздравяване и модернизация на "Топлофикация София" ЕАД, изпълняван от консултанта "Black and Veatch", с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той включва, както техническа, оперативна и финансова стабилизация, така и модернизация на мощностите и мрежата, като в същото време бе изцяло съобразен със "зелената сделка" в ЕС. По-късно той стана основа на изработената от нас "Цялостна стратегия за модернизация и екологична трансформация на "Топлофикация София" ЕАД". На основание тези проекти Дружеството кандидатства пред Министерство на Енергетиката за финансиране от Модернизационния фонд, като междувременно бе осигурено и финансиране за изпълнение на плана изработен от американските консултанти.

През последните 5 години "Топлофикация София" ЕАД направи няколко големи стъпки в посока дигитализиране на процеси, които я приближиха до модерните ютилити компании в сектора. Водени от визията за Смарт Топлофикационна система, като неизменна част от концепцията за умните градове внедрихме Система за мониторинг и управление (SCADA) на абонатните станции. Към момента "Топлофикация София" ЕАД разполага с термо-хидравличен модел, който е разработен с компютърна симулационна среда Termis v.7 - водещ в световен мащаб софтуер за моделиране на топлофикационни мрежи.

Снимка: БТА

Работихме успешно по внедряване на съвременна автоматизирана платформа за термо-хидравлично моделиране, мониторинг и управление на топлопреносната мрежа.

Завършихме и продължаваме да надграждаме внедряването на САП в процесите на Дружеството.

Разработихме нов потребителски сайт с клиентски портал, предлагащ голям брой електронни услуги с цел повишаване на клиентската ни удовлетвореност.

През последните пет години усилията ни бяха възнаградени с устойчива тенденция за нарастване броя на нашите клиенти, като те се увеличиха с 15 094 или +3,4% . За същия период към топлопреносната мрежа са присъединени 585 нови сгради и в резултат на това трасето бе увеличено с над 24 км.

Справяхме с предизвикателството да работим и поддържаме топлопреносна мрежа, изградена в средата на миналия век, без да имаме достатъчна ликвидност за необходимите инвестиционни и ремонтни дейности. И въпреки тези затруднения, в това време започна подготовката и бе възложена най-мащабната в историята на Дружеството реконструкция на магистрални топлопроводи.

За всичко това искам да благодаря за всеотдайността и професионализма на екипа, с който работихме заедно!

Взех решението да се оттегля от поста изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД, тъй като не желая да бъда повод и обект на политически спекулации и манипулативни внушения, които уронват авторитета ми и целят да поставят под съмнение професионалната ми експертиза и етика!

Използвам възможността отново да благодаря на всички служители на "Топлофикация София" ЕАД за подкрепата и доверието, което имаха към мен!

инж. Александър Александров"