Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров се обяви в защита на уволнения преди ден от "Пирогов" бивш негов директор проф. Асен Балтов. Маджаров ясно подчерта пред БНТ, че тук става въпрос за нещо друго и изтъкна аргументи за това си убеждение.

"Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, няма връзка с персоналните му качества", категоричен беше шефът на Лекарския съюз.

"Именно в тази връзка се изисква максимално бързо да разберем истинските причини да се освободи спешната болница от един от най-добрите специалисти. Би било добре и за обществото, и за реномето на Пирогов да разберем мотивите. Това ще даде увереност на лекарите, че няма да бъдеш преследван по други причини, когато си добър професионалист", изказа мнението си д-р Маджаров.

Той изтъкна още, че всеки има право да ползва болничен - по повод факта, че проф. Балтов беше в отпуск по болест два месеца. Той бе приет на лечение в собствената си болница, където работи от 21 години. Маджаров подчерта, че не бива да се правят аналогии със злоупотребите с болнични.

"Всеки има право на болничен, тук става въпрос за човек, който беше отдал изключително много енергия и сили в борбата с Covid", коментира шефът на БЛС, който предположи, че това се е отразило на здравословното състояние на бившия шеф на "Пирогов".

Проф. Балтов бе уволнен вчера от новото ръководство на спешната болница, след като се завърна за първи ден на работа след отсъствие по болест. За това, че го уволняват дисциплинарно, му бе съобщено след като хирургът извърши две операции. Той е отказал да подпише заповедта за уволнението си, а от здравното министерство заявиха, че не са знаели за това, но и нямали право да се месят в решенията на "Пирогов".

Уволнението на редовия вече хирург предизвика възмущението на негови колеги и политици от всички цветове, които разчетоха в този ход реваншизъм.