"С удоволствие бих подкрепил такъв личен избор, тъй като повече от 2 години се познаваме, работихме заедно, преодоляхме трудностите на три вълни от коронавирус." Така проф. Тодор Кантарджиев отговори на въпрос в ефира на БНТ дали би подкрепил бившия директор на "Пирогов" Асен Балтов, ако слуховете за издигането му за президент от ГЕРБ се окажат истина.

Самият Кантарджиев обаче не се вижда като кандидат за такъв пост. Той разкри, че отклонява всички покани за политическа кариера, "защото първо съм лекар и второ, лекар не бива да се занимава с политика". Като лош пример той посочи южноамериканския революционер Ернесто "Че" Гевара и бившия президент на Чили Салвадор Алиенде.

"В следващите месеци, да не кажа години, ще става доста тежко, защото липсва идеал, нещо, което да сплотява нацията. Пандемията беше използвана по най-грозния политически начин, за да разделя хората, вместо да обединява", заяви проф. Кантарджиев и подчерта, че според него по темата се е говорело много популистки от политиците.

По думите му през последните 1-2 седмици има стациониране на броя на новите случаи около 1600 - броят на починалите процентно обаче е малко по-висок спрямо броя на новите случаи.

"Трябва да се направи нещо, така че хората, които са си направили бързи антигенни тестове, да бъдат регистрирани", заяви той. Според него, когато не са в тежко състояние, хората крият положителни тестове от бързи антигенни тестове.

"Всеки с положителен тест трябва да бъде карантиниран", призова професорът.