Очаква се днес европейските социалисти да приемат манифест за предстоящите евроизбори. Според тях, с евровота трябва да започне подписването на нов договор за Европа. Те ще акцентират върху социалната политика, съобщи БНТ.

"Този манифест не е просто декларация за намерение. Това е план за бъдещето. Левицата винаги е работила за бъдеще, което е различно, което е по-добро от днешния ден и ние имаме намерението да го превърнем в реалност. този манифест в 4 страници съдържа нашият ангажимент за социална Европа. Защото има един съблазън да се носим по т. нар. дух на времето, където всички казват национална държава, нашият интерес... Обаче ние казваме социална Европа", каза Сергей Станишев, президент на ПЕС. 

Според него, социалистите може да се представят много добре на следващите евроизбори. Въпреки всичко обаче, те осъзнават, че тази задача ще бъде трудна и заради Брекзит, заради който те ще загубят 25 места в Европейския парламент. Очаква се в средата на март пък БСП да подреди листите си за евровота и тогава ще стане ясно кой ще оглави евролистата и дали това ще бъде лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

На форума присъства испанският премиер и лидер на Испанската социалистическа партия Педро Санчес, който е и домакин на конгреса. Тук са и премиерите на Португалия и Швеция, както и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс.

"Всички от нашето семейство са много доволни от този манифест. Вчера вечерта имахме вечеря на лидерите, която продължи до полунощ, и всички са на мнение, че той не е просто декларация за намерения, това е план за бъдещето на Европа", коментира Сергей Станишев пред български журналисти.

В началото на изказването си на конгреса Сергей Станишев благодари на испанския премиер Педро Санчес за топлото посрещане в Мадрид и за това, което е направил за Испания и за Европа през последната година. Той пое риска да изведе хората на Испания от отчаянието и да даде перспектива и надежда, той възвърна оптимизма, отбеляза Станишев. Президентът на ПЕС изрази притеснение от действията на Народната партия и дясноцентристката "Сиудаданос" в Испания, които "избелват" образа на екстремната десница, дават й нова легитимност. "Те са готови за свещен съюз с дявола", подчерта Станишев по повод предстоящите предсрочни избори в Испания на 28 април. 

Станишев разказа, че вчера е имал възможност да види произведение на изкуството, което говори на целия свят - "Герника" на Пабло Пикасо. Стояхме хипнотизирани пред тази картина, но също така уплашени от болката и виковете на човешките жертви по време на войната, посочи той. "Наша мисия е да не отстъпим пред национализма", заяви президентът на ПЕС. Според него европейските социалисти могат да спечелят предстоящите избори, ако са единни и останат близо до хората.

Председателят на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман коментира, че са дошли в Мадрид да започнат социалната революция. Искаме Европа да бъде справедлива, свободна и устойчива и тази промяна започва от Мадрид, посочи той. Ще се борим за тази радикална промяна, описана в манифеста, тя започва с Педро Санчес, с Франс Тимерманс, добави Булман.