Националният съвет на партията чу гласа на партията. Така се доказа, че БСП е най-демократичната партия. Това обяви Сергей Станишев пред Нова тв, където коментира червената листа за евровота.

На европейските избори е важно да имаме 1 глас повече от ГЕРБ. Ще работя това да се случи. БСП показа, че е демократична партия. Националният съвет показа, че може да е коректив и на лидера. 

"Хората по места направиха подредба. Първа от тях беше поставена Елена, но това бе гласът на хората. Аз също бях номиниран. Просто БСП показа, че е най-демократичната партия. Когато нещо се прави на инат, хората дават отпор. Хората в Националния съвет са зрели", каза Станишев.

Той добави, че среща с Нинова не е имал, но това не е най-важното. "Партията ясно заяви своята социалистическа насоченост в Европа. България е изправена пред големи опасности. Говоря за Европа на нациите - това е големите да мачкат малките. Става въпрос за пакета "Макрон", за Европа на две скорости. И затова е важно социалистите да са единни", каза още той.

Попитан какво мисли за лидера на листата Елена Йончева, Станишев каза, че "Елена е спонтанен човек и когато казва нещо, го мисли".

"Имаше гласуване по места и бяхме с нея първи и втори. Това щеше да успокои партията, ако беше останало. Сега хората искат да разберат какво ще направим за тях. Елена има какво даде на хората. Всеки трябва да работи така, че да има какво да даде на хората. Приемам гласуването на Националния съвет. Аз съм пети. Дали ще бъда в Европейския парламент, ще решат хората. В личен план съм безкрайно благодарен на хилядите хора, които по места са ме номинирали. В залата вчера имаше изказвания и на фактори в партията, които също ме подкрепиха. Благодаря им за доверието", добави Станишев.

Той добави, че очаква Иво Христов да покаже повече ангажираност към БСП като партия. "Това го казвам като съвет", каза още лидерът на ПЕС.

"В листата има присъствие на хора от БСП и достатъчно силно извънпартийно присъствие. Важното е, че днес социалистите в Европа са силата на промяната, а ЕНП е статуквото. ЕНП е планът "Макрон", ЕНП е Европа на две скорости", каза още той.

Попитан кой в БСП е "шпионин" и кой от "ДС" както се изрази премиерът Борисов за листата на социалистите, Станишев сподели, че за него това са клишета. "Който е казал това, да обясни кой какъв е", отговори той.

"Имаше тайно гласуване. Това е решението на НС. Пред мен има двама души, които са с по няколко гласа повече. Приемам го. Какво, да се сърдя ли? За Антон Кутев съжалявам, че направи самоотвод. За Янаки Стоилов също. Имат какво да дадат. Но пак казвам, че БСП показа, че е демократична партия. Трябва да променим Европа, защото това е важното. Ние загубихме много време, защото листата трябваше да се подреди по-рано. Сега трябва да наваксваме", обясни Станишев.

"Нормално е Елена Йончева да акцентира върху вътрешната тема, а аз да говоря повече да работата ни в Европа, защото съм свързан с това. От европейските избори е важно да имаме 1 глас повече от ГЕРБ. Това е целта. Не ми е на всяка цена да съм евродепутат. За мен е важно БСП да има добър резултат на тези избори", каза още той.

"За месец и половина бяха около 2000 събрания на основни организации и близо 300 конференции, след които партията се произнесе. Гласът на хората имаше значение, а Националният съвет показа, че БСП е най-демократичната партия", обясни Станишев.

Той сподели, че преди пленума е казал, че листата на Нинова е подарък на ГЕРБ, защото е знаел какво ще направи ГЕРБ. 

"Когато се прави нещо на всяка цена на инат, то среща отпор. Можехме да си спестим това, което си причинихме, никога не е имало такова напрежение в подреждане на листа за Европейски парламент. Знаех какво ще направи ГЕРБ. Още вчера Бойко Борисов каза, че БСП е антиевропейска партия", подчерта той.

Станишев разкри също така, че ако не бил в листата, това щяло да затрудни работата му, защото предстоят много важни разговори след изборите.

"Към момента на изборите левицата може да се окаже с най-много премиери, но ни трябва и силна парламентарна група", каза Станишев. 

Той обърна внимание, че първото нещо, което трябва да се стремим в Брюксел, е "да не допуснем ЕС на две скорости, за да не бъдем изтласкани в периферията. Европа на нациите означава силните да мачкат слабите - това видяхме в пакета "Макрон".

"Политиците трябва да бъдат усмирени. Хората не ги интересуват проблемите на една партия, а какво можем и ще направим за тях. Тази листа трябва да работи като екип, за да спечелим доверието на хората", каза още Станишев.

По повод декларацията на Нинова след края на пленума, че вече не тя, а Националният съвет носи отговорност за резултатите на БСП от евроизборите, Станишев каза, че това е несериозно.

"Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения, които са обединяващи. Имаше много емоции, но всяко едно ръководство и всеки един лидер дали иска, или не - носи отговорност и не може да се скрие. И ако някой гледа на тази кампания като начин да си намери индулгенция, това няма да сработи. Защото другата страна може да каже - ние искахме партиен водач, ти ни наложи непартиен, всеки винаги може да намери извинение. Всеки трябва да се смири и да работи, защото политиката не е игра на самолюбие, на инат, на егоизъм. Да, НС коригира лидера, и мен са ме коригирали", допълни Станишев.

"Имам притеснението, че ако кампанията затъне в скандали и замерване с компромати, изобщо няма да има дискусия за политики и това може да доведе до отвращение. Трябва да се акцентира за това какво се случва в Европа - това има значение за всеки българин", категоричен бе той.

Както е известно, пленумът на БСП пренареди предложената от лидера Корнелия Нинова листа за евровота.