Кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Европейската комисия.К Никола Шмит изрази подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген на брифинг в Рим, където се провежда конгреса на ПЕС.

Изказването си той направи на среща с бившия председател на ПЕС и бивш премиер на България Сергей Станишев.

"Време е България да влезе изцяло в Шенген. Винаги съм подкрепял България и Румъния. Спомням си, че обсъждахме това, когато Станишев бе министър-председател и България влезе в Европейския съюз. България е активен член на съюза, много важен член. От съществено значение е да признаем приноса й за сигурността на Европа и да я подкрепим", каза Шмит.

От своя страна Сергей Станишев призова правителството да втвърди тона и да настоява Австрия да промени позицията си за приемането на страната ни в Шенген.

"Трябва да имаме малко по твърд тон към тези, които нарушават европейските правила. Говоря за Австрия в дадения случай, тъй като има ясни правила за членство в Шенген. Ние сме изпълнили всички условия и това, което Австрия прави заради вътрешни техни политически ситуации и предстоящи избори, е толкова погрешно, че то създава едно от нещата, които създават евроскептицизъм в една от най-проевропейските страни като България, а впрочем и като Румъния. Това е пълно безобразие и трябва да дадем ясен знак към австрийското правителство, че когато те действат враждебно, България губи, в това число и милиарди евро, като приходи за собствената икономика, вече за 10 години отлагане, ще има последици и за тях", добави Станишев.

След европейските избори Никола Шмит ще се бори за председателското място в Еврокомисията с кандидата на ЕНП и настоящ председател Урсула фон дер Лайен.

В Рим, от името на БСП, Кристиан Вигенин подкрепи Шмит за председател на ЕК. На евроизборите социалистите се надяват да увеличат резултата си.

"Това, което сме си поставили като цел е да затвърдим възходящото развитие, което показахме на местните избори и на парламентарните избори, да увеличим резултата си и на европейските", посочи Вигенин.

За ПЕС най-голямото предизвикателство на евроизборите през юни ще бъде да запазят второто си място в Европарламента и да не отстъпят места на крайнодесните и популистки партии в Европа.