В смекчен вариант поправката "анти Станишев" беше предложена на делегатите на 48-мия конгрес на партията и беше одобрена от тях. Първият вариант на редакция на прословутия чл. 19 от устава ограничаваше лидера на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев да се кандидатира отново за лидер на партията до 2020 г.

 Комисията по подготовка на промените в устава предложи вариант, при който Станишев ще може да се кандидатира за лидер на БСП на конгреса на партията догодина, когато ще се избира нов председател.

Въведе се ограничение за лидерите, прекратили предсрочно мандата си, да не могат да се кандидатира пак до 1 година след прекратяването на мандата.

Една от промените е свързана с мандатността на партийните органи. Според нея при предсрочно прекратяване на мандат даден социалистът не може да бъде избиран отново за председател на общински, районен, градски, областен и национален съвет преди изтичането на текущия мандат, но не по-рано от една година от прекратяването, предаде "Офнюз".

БСП не въведе мандатност за депутатите си

Конгресът на БСП отхвърли предложенията на Кирил Добрев за въвеждане на максимум три мандата за депутатите на БСП и членовете на Изпълнителното бюро на партията (тясното партийно ръководство). Това доведе до словесно спречкване между Миков и Добрев.

Предложението  за мандатност на членовете на Изпълнителното бюро беше отхвърлено със 72 "за", 231 "против" и 117 "въздържал се". 
Той обяви, че партията има нужда от сплотяване, увереност да изнесе битката за предстоящите местни избори. 

Заради намаляващия кворум на конгреса не мина другото предложение на Добрев - за край на доживотните депутати на БСП, допълва "Дневник".

Първоначално за него гласуваха 192 делегати, 87 бяха против, а 39 се въздържаха, но водещият гласуването Янаки Стоилов не зачете резултатите, тъй като според кворума са нужни минимум 261 гласа "за". Добрев поиска отново проверка на кворума, която установи 354 делегати в залата - недостатъчно за продължаване на гласуването.

Това предложение противоречи на българската конституция, възрази Велислава Дърева. "Ние решаваме кои ще бъдат нашите депутати, ако сме си направили лошо преценката, вината си е наша", каза тя и оспори гласуването.

Станишев: Няма да допуснем интриги в БСП


Президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че нито председателят на партията, нито той ще позволят да им се спретват интриги.

Сергей Станишев обяви, че няма намерение да се кандидатира за лидер на БСП догодина, а му е по-важно да бъде преизбран за председател на ПЕС.  

Той изтъкна, че битката за местните избори ще е трудна, защото противникът е силен.

Неговите виждания за характера на местната кампания показвали, че за ГЕРБ ще работи цялата администрация, цялата държавна машина.

Днес страната ни се управлява от коалиция на статуквото, на пазарлъка, констатира Станишев.

България има нужда от социална алтернатива. Нека го направим, призова той делегатите.

По-рано лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че БСП е отворена към всички партии, които са за лява политика в местната власт.

Соцактивист залепи няколко листа с надпис "Станишев вън от БСП" на последния балкон в зала 1 на НДК. Протестът му продължи едва няколко минути в самото начало на заседанието на 48-я Конгрес на Българската социалистическа партия.

Двама от квесторите свалиха плакатa преди да започне гласуването на дневния ред.