Позицията на Станишев беше разпространена от пресцентъра на БСП. Той припомня, че вече е проверяван от Комисията по досиетата като кандидат - депутат за 41 НС и след това - като премиер, за принадлежност към структурите на бившата ДС.

Очаквам Комисията по досиетата за пореден път да се изкаже по въпроса дали съм имал принадлежност към бившата ДС, декларира Станишев.

Този фалшификат е конкретен пример за черен PR, насочен срещу политическия опонент и опит за манипулация на българските избиратели, смята лидерът на БСП.

"Припомням, че в коментар за Досието "Буда" бившият премиер Бойко Борисов се обърна към журналистите: "Ако искам, това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките". Очевидно Борисов е имал предвид не журналистите в България, а мен", коментира Станишев.

Ситуацията напомня случая с фалшивата партийна книжка на Стефан Софиянски преди да спечели изборите за кмет на София през 1995 г.

Според тиражирания анонимно във фейсбук  документ Станишев е доносничил с псевдонима "Московеца". Вербуването му е протоколирано на 11 декември 1987 г. от ст. лейтенант Станимир Цветанов Сърбиновски. Според регистрационната бланка лидерът на социалистите е бил прикрепен към отдел "Чуждестранни журналисти" към Второ главно управление на ДС.