Президентът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев не очаква да се състави стабилно правителство в рамките на този парламент, което да е способно да преведе страната през кризите.

"Съмнявам се дали ще е възможно кабинет "Василев" със 121 или 125 подкрепящи го депутати да може да преведе България през толкова тежки изпитания", заяви в интервю по БНР лидерът на европейските социалисти. Според бившия премиер управлението на ПП, БСП, ИТН и ДБ е задълбочило много от кризите.

Станишев упрекна управляващите, че не са подсигурили газовите доставки за българските граждани и бизнеса.

"Поведението на правителството на Кирил Петков беше много авантюристично досега. Още на 19 март министърът на финансите обяви, че ние няма да водим преговори с "Газпром" за подновяване на договора, който изтича тази година. С което предопредели и първите две страни, на които им спряха доставките, бяха точно Полша и България. Точно страните които обявиха, че няма да имат отношения с "Газпром" повече. Хубаво е да има диверсификация, но ако не си осигурил алтернатива на доставките, това е безотговорно", категоричен е Станишев.

По думите на бившия лидер на БСП е много важно не как социалистите са влезли във властта, а как ще излязат от нея.

"Виждаме, че редица важни за избирателите на БСП теми не бяха защитени. ... Неубедително звучи, че не изнасяме оръжие за Украйна. Обществото е наясно, че изнасяме за други страни, откъдето то се препраща. Второ - темата с газовите доставки", акцентира бившият соцлидер.

Станишев подчерта, че един от "големите грехове на ПП е, че са превърнали "латентното разделение на русофили и русофоби в много остро".

"На първо място трябва да сме българофили и да действаме на първо място в интерес на българската държава, а не в нечии чужди интереси - независимо дали са руски, или американски", заяви бившият премиер на България. Станишев предупреди, че изгонването на 70 руски дипломатически служители ще има последици.

"Много вероятно е да бъде закрито посолството на Руската федерация в България и да има други действия, които да имат икономически последици. Едното е газът, но и много други са възможни", прогнозира евродепутатът.

Сергей Станишев коментира още, че Европейският съюз е трябвало да реагира категорично на инвазията в Украйна, но даде да се разбере, че трябва да се работи за мирен изход от конфликта.

"Правилно бяха наложени санкции, които аз разглеждам като инструмент да се спре насилието и да се спре убиването на хора. ... Има твърде много западни политици, които казват, че ще подпомагат Украйна. И казват "бийте се едва ли не до последния украинец". Аз винаги съм се стремял да се намира политическо решение на всеки конфликт и ще продължа да работя за това, доколкото мога", заяви още Сергей Станишев.