Българското правителство трябва сериозно да мисли за свикване на икономически антикризисен щаб. Това настоя президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването "Здравей, България" по Нова тв. Той определи като успешни здравните мерки, но постави под въпрос социалните и икономическите.

"Мерките на правителството в здравен аспект бяха успешни. Това личи по броя на заразените. В сравнение с другите европейски страни виждаме, че сме доста по-добре. Големият въпрос е за икономическите и социални мерки. За тях, според мен, няма достатъчна комуникация", заяви евродепутатът Сергей Станишев.

Той посочи, че е ограничен броят на фирмите, които могат да ползват мярката 60/40. По думите му трябва да се мисли много сериозно за истински икономически антикризисен щаб, защото след месец и половина са нанесени много тежки следи върху икономиката, особено върху малките и средните фирми.

"Трябва да се мисли за излизане от тази ситуация, тъй като вече има хоризонт за разхлабване на мерките и връщане към един що-годе нормален икономически живот. Това изисква много широка дискусия, най-вече в парламента, и национално съгласие. Моето впечатление е, че когато има криза от този мащаб, хората очакват политиците да се разбират в името на националните интереси", подчерта президентът на ПЕС. Той добави, че правителството трябва да направи много повече, за да постигне това съгласие и да привлече всички възможни експерти, за да види икономическите мерки.

"Според проучвания на Alpha research 25% от българите за този месец и половина рязко са обеднели. Друг значителен процент има намаляване на доходите. Един от големите резултати на тази криза е не физическото социално дистанциране, а неравенството, което нараства и отговорност на държавата да хвърли всички усилия, за да промени това", каза още Станишев.

Той призна, че по време на извънредно положение "ролята на опозицията винаги е деликатна". Това, че пт БСП са подкрепили мерките, според него е правилен ход.

"Оттам нататък, мисля, че опозицията трябва да пази някои основни принципи, тъй като имаше залитания. Очертава се край на извънредното положение, а това означава нормална работа на парламента. Той е мястото, на което правителството трябва да представи своите идеи и да се срещне с представители на всички партии", смята президентът на ПЕС.

На въпрос от водещите за атаката от ръководството на БСП срещу лидера на пловдивската организация Георги Гергов, той отговори: "Някой е преценил, че е удобна мишена". Според него става дума за предкампанийно мероприятие, което "не е добър подход". Станишев беше категоричен, че за духа на БСП "позиция от типа: "Ти нямаш право да говориш!" е абсолютно неприемлива". Той отказа да каже кой му е фаворит за предстоящите избори за партиен председател. "Вярвам, че в предстоящата кампания трябва да се събере национален съвет и да определи нейните правила. Трябва човек, който обединява хората в БСП, а не обратно", добави дългогодишният лидер на партията.

По думите му, за излизане от кризата е нужна солидарност от всички в ЕС, тъй като и най-силните икономики няма да се спасят, ако потънат и по-слабите.

"Тази криза е симетрична, т.е. всички са под удара - и бедните, и богатите. Ето защо в тази ситуация мерките трябва да бъдат обърнати към бъдещето и да се издават еврооблигации. Така че или ще изплуваме всички заедно, или ще потънем един след друг", смята лидерът на ПЕС.

"Иска ми се да видя по-голяма активност на България в тази дискусия. Трябва да знаем какво искаме, защото много европейски средства в размер на милиарди са достъпни сега. В този момент България трябва да бъде по-активна и да има прозрачност и отчетност, за да може да стигнат пари до повече хора", отбеляза Станишев.

Според него нуждата от солидарност се обуславя и от още един риск - националистическата вълна.

"Да, съществува опасност от засилване на националистическата вълна, ако Европа не покаже обща солидарност. В противен случай това би довело до разпадане на ЕС като общност, поради което ЕС трябва да покаже решителност и кураж и да върви смело напред", посочи Сергей Станишев.