Трябва да се научим да живеем с този вирус; следобед на Гергьовден ще се махнат КПП-тата, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Министерския съвет.

Министри от кабинета и членовете на Националния оперативен щаб обсъдиха днес мерките на правителството в отговор на кризата, свързана с коронавируса COVID-19.

Думите "извънредно положение" създават стрес, макар че в някои държави го продължават. Утре сутрин ще има подготвен проектозакон, с който да отменим извънредното положение. Мерките за ограничаване на епидемията, които се прилагат, ще бъдат заложени в един или два закона - и ще го наречем например "санитарно извънредно положение", коментира Борисов.

"Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре", обясни още Бойко Борисов и подчерта, че нито една от мерките, които се обсъждат, днес не носят облекчение на хазната, те са насочени само към облекчение на хората.

Той съобщи, че има единомислие на щаба за КПП-тата.

Падат КПП-ата на Гергьовден

КПП-ата на изходите на областните градове са изиграли своята роля и ще бъдат премахнати на Гергьовден, единодушни са от Щаба.

"Те изиграха много важна роля, ще продължим да действат за районите, където се налага, посочи той. За пореден път благодаря на всички, които са спазват дисциплината и така са спасили хиляди животи, каза Борисов. КПП-та през областните градове ще бъдат премахнати следобед на 6 май$, съобщи премиерът.

11 500 са полицаите са ангажирани на КПП-тата.

Заведенията с градини и тераси ще бъдат отворени

Борисов съобщи, че се отварят и терасите на заведенията на открито, но при определени мерки, които ще се уточнят допълнително.

Всяко заведение ще отвори след проверка на условията от Регионалните здравни инспекции и агенцията по храните. Заведенията ще трябва да осигурят необходимата санитарна и социална дистанция.

"По тази тема трябват много ясни правила, вече го има в други държави - дали на 10 квадрата 4 човека, дали ако е семейство на една маса, това допълнително ще бъде описано, за да могат хората до го изпълняват, добави той.

Борисов изрично посочи, че "всяко едно от тези две неща ще важи до момента, който се спазва, ако не - отменяме заповедта".

От понеделник ще се разреши практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, а инструкторите ще могат да провеждат теоретични курсове при спазване на правилата.

Възобновяват шофьорските курсове

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес, че изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления - теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт, ше бъдат разрешение от утре.

"Днес министър Ананиев ще изготви заповед - от утре могат да работят", каза той.

Премиерът съобщи, че инструктори са били при него и е поел ангажимент, така както е направено със Светия синод - "дезинфекция, маски вътре в автомобила, при всеки нов обучаем, който влиза, пак дезинфекция".

Теоретичната подготовка и изпитите - по интернет или в зала на съответната дистанция, каза Борисов и посочи, че е получил абсолютна подкрепа от Националния оперативен щаб (НОЩ) за тази мярка. И посочи, че още вчера е било решено това.

Разрешават индивидуален спорт на открито

След като пуснахме парковете при определен ред и спазване на социална дистанция, а от днес и планините, се разрешава индивидуалния спорт на открито, което на 100% се подкрепя от щаба, каза премиерът. Той уточни обаче, че не става дума за разрешаване на състезанията по индивидуални спортове: "Тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка".

"Мисля, че това може само да подобри здравето", добави той, и посочи, че проф. Мутафчийски лично е настоял и за плувните басейни.

Премиерът посочи, ме проф. Кантарджиев е обяснил, че те вътре са с дезинфектанти вътре - хлор и подобни. Там мярката трябва да бъде в съблекалните, шкафчето или около басейна. Който притежава това съоръжение трябва да подсигури дезинфектантите.

Детските градини и ясли засега остават затворени

Няма постигнато съгласие между правителството и Националния оперативен щаб за детските градини.

"Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да пуснем децата на детска градина и ясла. Колегата Мутафчийски счита, че не можем. Според него поставяме под риск санитарите и лелките. Ако едно дете се разболее... Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини. Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки", обясни Бойко Борисов.

"По отношение на отваряне на детските градини няма достатъчно данни в света за развитие на епидемиологичната ситуация. Да, рисковете за децата са минимални, но това е болест, която убива дядото и бабата. Като има достатъчно натрупани данни, това може да се промени", каза Мутафчийски.

Облекчават режима за тировете

Тировете и бусовете, които минават транзит през България, ще бъдат облекчени по отношение на декларациите, тъй като се създават опашки.

Учениците, които завършват седми клас или имат матури, ще положат изпити при съответната организация, каза Борисов.

Отварят къщите за гости

Във вторник ще има коалиционен Съвет на управляващите партии, на който ще се обсъдят още мерки, включително отварянето на къщите за гости, добави премиерът.

Лъжа е, че е закрит щаба

Борисов отново подчерта, че Националният оперативен щаб продължава да работи и представи отново компетентността на хората в него. Той определи и като лъжа, че е закрил щаба.

"Продължават с измислиците -  бил затворен Щаба. Вчера работи цял ден, днес работи цял ден. Как може опозиционен лидер да излезе и да каже, че съм закрил Щаба. Това е лъжа, поредната лъжа", каза премиерът.

Той уточни, че щабът е работил и вчера, и днес, като с него са консултирани всички въпроси за отхлабване на ограниченията.

Лъжа е и, че здравната ни система не се справя с пандемията, каза още премиерът:

"Лъжа е, че нашата здравна система не се справя с болестта, иначе нямаше да се прибират нашите сънародници от чужбина. Тези двете жени, които не са казали на летището при пристигането си от Холандия, че са болни и са чакали да си отидат вкъщи и там да кажат - това е престъпление".

Има статистика, че инфарктите са 50 процента по-малко, каза още Борисов без да уточнява за какъв срок и какъв обхват имат тези данни.

Той благодари на всички  граждани, които са дисциплинирани - спазват наложените мерки и си стоят вкъщи, защото благодарение на тях, страната отчита ниски цифри на разпространението на коронавируса.