На пресконференция в централата на БСП лидерът на партията посочи, че едно вето ще означава, че държавният глава Росен Плевнелиев изцяло споделя и поема отговорността от фискалната и социалната политика на Симеон Дянков, предаде БТА.

Това вето, по думите на Станишев, означава точно следване на философията на Дянков на рязане на всички разходи, дори крайно, жизнено необходими за цели социални системи, в името на фалшива икономическа стабилност и нисък бюджетен дефицит.

Ако в парламента няма мнозинство за прегласуване на ветото, а това е съвсем реалистичен сценарий, това означава запазване на политиката на Симеон Дянков, добави лидерът на социалистите.

Според Станишев, ако се наложи вето, то ще е чисто политическо вето по целесъобразност.

Налагането на вето ще значи, че има "амбиция на президента да влияе върху фискалната политика на правителството и желание за намеса в работата на изпълнителната и законодателната власт", коментира лидерът на левицата.

Станишев препоръча на финансовия министър при наложено вето да препраща към президентството всички социални искания, "обещани от нас на хората ...за да си поеме той отговорността пред българите". 

Станишев заяви, че през последните 23 години има само един случай - когато президентът Желю Желев е наложил вето върху текстове в бюджета, но на основание, че са противоконституционни и след това има произнасяне на Конституционния съд.

Единственият реален мотив, който би могъл да има сега президентът, е ако открие противоконституционност в един или друг запис, заяви Станишев и добави, че такива основания Росен Плевнелиев няма.

Плевнелиев трябвало да отговори на въпроса за актуализацията на бюджета през 2010 г., когато е бил част от кабинета на ГЕРБ и когато се стигнало до дефицит от 3.8% по европейска методика и 4,8% на консолидирана основа, каза още Станишев. Той припомни, че в актуализацията сега е заложен дефицит до 2% от БВП.

По въпроса за милиардния нов заем Станишев заяви, че неемитирането на нов дълг лишава от гъвкавост правителството и създава рискове фискалният резерв да падне под законовото ниво. Той допълни, че това се е случвало няколко пъти по време на управлението на ГЕРБ.

Министерството на финансите излезе по-рано с остра декларация срещу вчерашното изявление на президента Росен Плевнелиев за евентуално налагане на частично вето върху актуализацията. От МФ предупредиха за 8 риска при вето на държавния глава.

В сряда президентът ще обяви становището си за актуализацията на бюджета, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Кръстосан огън: Какво ще се случи при евентуално вето на бюджета?

Анкета: Да наложи ли президентът вето на актуализацията на бюджета?