Въпреки усилията да се направи всичко възможно правителството да не работи, то работи и постигна за кратък период от време, в изострена политическа среда, конкретни резултати – и за хората, и за бизнеса, и за държавата като цяло.

Председателят на БСП подчерта, че вчера в парламента се е провел важен дебат за подготовката на споразумението с Европейската комисия за това как ще използваме тези милиарди, които са планирани като израз на солидарността на ЕС за България във фондовете.

Трябваше да проведем дебат как да бъде насочен този ресурс, кои са приоритетите, да се даде задание на правителството, в диалог с браншовите организации и с неправителствените организации, да разредели тези средства, така че да има максимален ефект, поясни Станишев.

Той припомни, че първият проект на това споразумение, което е било изпратено април от служебното правителство, е получило неласкави оценки за слабо фокусиране.

Новият документ, който беше подготвен от правителството на Орешарски, бе оценен като доста зрял и затова тези дебати трябваше да се проведат без отлагане. През октомври предстоят дебати с комисията по основните приоритети.

Относно отправените обвинения към бившия премиер Борисов, че с бездействието си е намалил средствата от ЕС за следващия програмен период, Станишев заяви, че се е позовавал на факти.

По темата за развитието на българската енергетика лидерът на БСП посочи, че през следващите месеци Министерство на икономиката и енергетиката, в диалог с представители на различни структури на бизнеса, с енергетици, ще подготви проект, който да бъде максимално балансиран.

Трябва да се произвежда достатъчно ток за вътрешни нужди и да запази положението на България като страна износител на ток.

В резултат на ограничения, които бяха изкуствено наложени от ГЕРБ през 2012, и непоносимата и правеща неконкурентен българския ток такса пренос, ние се превърнахме в транзитна страна, припомни Станишев.

Той изрази мнение, че по проекта за АЕЦ "Белене" има няколко въпроса, по които цялото ни общество трябва да отговори. "Първо, искаме ли да бъдем ядрена държава?

Защото, ако повечето българи кажат, че не искат да има атомна електроцентрала, тогава е лесно – не строим нито "Белене", нито седми блок на АЕЦ "Козлодуй".