Решението е взето на днешното заседание на Националния изпълнителен съвет на партията, каза Борис Марков от ръководството, предаде БТА.
Все още не формулиран точен въпрос, това ще се направи след консултации с юристите в синята партия, обясни Марков и добави, че ще питат хората да се запази ли пълната забрана или не.

"Очаквам да надминем подписката на БСП за АЕЦ "Белене" (събрала над 500 000 подписа), защото това е въпрос, засягащ живота на всички български граждани, и може да се вземе информирано решение по него", каза Марков.

Според сините с темата за тютюнопушенето много партии спекулират, като целта е привличане на симпатии.
Марков обясни, че са получили сигнали, че от БСП обещавали на различни групи от хора различни неща - пред представители на неправителствени организации - да не отпада пълната забрана, а пред представители на бизнеса са обявявали, че като се върнат на власт, ще я отменят.

Ние не приемаме такова поведение на политическите партии, каза Марков и добави, че СДС не е нито "за", нито "против". Хората трябва сами да решат, посочи той.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов припомни позицията им за референдума за ядрената енергетика и строежа на АЕЦ "Белене".
"Призоваваме българските граждани да не участват в този референдум, защото това е политически театър, целящ активизиране на ядрата на БСП и на всички, които искат чрез такива популистки и медийни изяви да трупат политическо влияние", каза той.
Според сините на референдума трябва да има активност под 20%, за да се спрат всякакви по-нататъшни спекулации по темата.

От СДС цитираха Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според който, ако в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението - предмет на референдума, се внася в Народното събрание за решение.

По-късно лидерът на левицата Сергей Станишев коментира намерението на СДС за референдум за пушенето, че няма защо по такъв въпрос да измъчват хората. Според него въпросът лесно може да се реши от Народното събрание. Трябва да се намери разумен баланс между интереса на хората, които не пушат, и този на бранша на ресторантьорите, заяви Станишев на пресконференция.

Централната избирателна комисия трябва да извади ГЕРБ от разяснителната кампания за референдума и дебатите за АЕЦ "Белене" и развитието на ядрената енергетика, призова той.