Плътен кордон от полицаи опасва всички входове на Народното събрание, където депутатите заседават за първи ден в новата пленарна сесия, след като част от протестиращите на няколко пъти се опитаха да нахлуят при народните представители.

Вижте снимки от сблъсъците

Към 9 часа тълпата се опита да избута полицията, но дойдоха нови сили, които плътно застанаха пред входа на сградата, а периметърът от Жандармерия се увеличи двойно.

Срещу полицаите и сградата на парламента летят постоянно яйца, дори и картофи, минерална вода.

Напрежението се усили, след като бяха пуснати и няколко димки. На протеста се чуват дори гърмежи.

Майките от "Системата ни убива", които са част от протеста, пък застанаха в защита на силите на реда. Те направиха кордон пред самите полицаи, за да ги пазят от протеста.

Жена избутва натиска от полицията

Снимка: БТА

На демонстрантите се раздават специални лепенки, които имитират пари с лика на премиера Бойко Борисов, а недоволните ги залепят върху щитовете на полицаите.

Щитовете им бяха облепени с банкноти

Снимка: БТА

Около 10 часа напрежението ескалира силно. 

Един от протестиращите нанесе юмрук на един от жандармеристите, но до арест не се стигна, а само до разправия.

Първи опит за пробиване на кородона с цел опит за влизане в сградата на депутатите.

Снимка: Bulfoto

Бяха направени опити отново да се пробие кордонът, започна силно клатене на колите на Жандармерията, преградили входа към депутатите. 

Според слухове, опитът за ново нахлуване в сградата е породен заради информация, че депутатите на ГЕРБ излизат от таен изход от парламента.

След това бе разпръснат лютив спрей от страна на полицаите срещу тълпата. От СДВР официално съобщиха, че лютивият газ е пръскан заради нападението над полицаите, които отвърнали на това, че и те са пръскани с някакъв вид спрей от страна на протестиращите. По паветата се търкалят шишенца с червени спрейове с неясен произход.

Снимка: Bulfoto

Още сутринта имаше двама задържани - единият Росен Миленов, бивш служител на ДАНС, който се качи на полицейски автомобил. Той участва в спонтанната акция на протестиращите да клатят колите на силите на реда.

Втори човек бе задържан в района на пл. "Независимост", след като при проверка у него са открити забранени предмети.

Полицията даде извънреден брифинг, в който съобщи, че има още задържани, чийто брой по-късно ще бъде съобщен. Ранени са над 20 души, сред които и операторът на bTV Борислав Мавров.

Известно е за десетки задържани по време на сблъсъците, шестима криминално проявени - с регистрации за кражби, грабежи и др. 

Един от задържаните е Пламен Стоянов, по-известен като Големия Дамбовец, съобщава Нова телевизия. Той е отведен в Първо районно управление. Преди години Стоянов попадна зад решетките при действията по спецоперацията "Октопод".

Задържан и е съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, който по непотвърдена информация е отведен във Второ районно управление.

Към 10.30 ч втори опит за пробив в парламента, полицията отвърна със сълзотворен газ. Много полицаи и граждани пострадаха

Снимка: Bulphoto

Хора отнемат и пособията на полицаите. Някои взеха от тях палки, щитове.

От своя страна много хора се оплакаха, че са блъскани от силите на реда.

Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

Към 11 ч. напрежението се успокои, а от едната страна на парламента полицаите свалиха каските и щитовете си на земята в знак на мир.

Друг и щит, и палка

Снимка: СДВР

Въпреки знака на полицията, към 11 часа имаше нова ескалация на напрежението.

Нов опит за пробив на щита и опит да се достигне до народните представители, които започнаха да излизат от сградата. Последва ново напръскване със сълзотворен газ към протестиращите.

Снимка: БТА

Полицаи започнаха да изнасят мъже към бусовете си, които бяха отведени в РПУ. Виждат се и мъже, на които се слагат белезници встрани зад дърветата.

Протестиращи пък обърнаха кофа за боклук и започнаха да замерят кордона с униформени с отпадъците.

Малко преди 12 часа напрежението на протеста ескалира силно. Голяма част от протестиращите започнаха да блъскат полицаите, целиха ги с павета и със слама пред сградата на Народното събрание, а силите на реда отвърнаха отново с пръскане с лютив спрей. Хвърлят се и бомбички.

Един човек припадна от миризмата, бе извикана линейка. На протеста дойдоха сили на пожарната, за които се смята, че имат намерение да разпръснат множеството.

Към силите на реда бе хвърлен и чадър

Снимка: Bulfoto

Съобщава се за над 10 пострадали от обгазяването полицаи. Хвърлена бомбичка към страничен вход рани полицай в ръката, който беше изведен с линейка.

В ИСУЛ се преглеждат и пострадали от протестиращите и жуналистът от БНТ Николай Минков, който бе откаран с линейка. Лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова също се оплака, че е пострадала от лютивия спрей.

Десеки повиквания до "Спешна помощ" за обгазени хора, до 13 часа има 21 пострадали, които са откарани в болница. 16 са хоспирализирани - полицаи и протестиращи. 7 линейки са на площада и оказват помощ на пострадалите. 

Снимка: Bulfoto

Около 13.30 часа се стигна до още едно сблъскване на протестиращи с полицията на ул. "Леге". Там демонстрантите блокираха полицейски бус със задържан, до ескалация не се стигна, тъй като след преговори полицията освободи задържания. 

Снимка: Bulfoto

Днес пред НС, бившия Партиен дом, където депутатите заседават в нова зала за първи път, има огромен протест. Той е разпръснат около всички страни на сградата, сред протестиращите има и много представители от Варна, организирани от партия "Възраждане" с лидер Костадин Костадинов.

Представителите на "Отровното трио" и на БОЕЦ също са на протеста, присъства и Мая Манолова, както и Ренета Инджова, има и свободни граждани, дошли да търсят справедливост за родителите и децата си.