Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток". Заседанието ще започне в 10.00 часа.

Участниците в срещата на "Дондуков" 2 ще обсъждат възможните рискове и заплахи за националната сигурност на България в условията на усложнената ситуация в Близкия изток.

Предвижда се представители на българските специални служби да представят три доклада за евентуалните предизвикателства пред страната ни, съобщи БНР.

"Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции, това е един много, много сложен регион", каза вчера в Истанбул премиерът Бойко Борисов.

НАТО обяви, че предислоцира част от служителите си от тренировъчната мисия в Ирак. България имаше двама офицери там, които вече са преместени на безопасно място, според официалните съобщения.

"Мисията не е прекратена. Тя просто е евакуирана и при вземане на решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и при желание от страна на иракското правителство, те могат да се върнат", каза военният министър Красимир Каракачанов.