Под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе заседание. Приета беше позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море. В нея се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.

"В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право", пише още в позицията.

В нея се подчертава, че Съветът по сигурността ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.

Веднага след разрастването на конфликта премиерът Бойко Борисов заяви:

"Винаги съм отстоявал тезата, че трябва да развиваме отношенията си прагматично, на принципа на икономическите ползи и спазването на правилата на международното сътрудничество. Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени".

И президентът Румен Радев призова вчера за деескалация на напрежението.

"Трудно ни е да пренебрегнем това, което се случи и няма съмнение, че трябва деескалация и връщане на украинските моряци, които бяха пленени, и трябва да бъдат върнати военните кораби на Украйна. Това е състояние, което не можем да приемем. Нямаме никакви съмнения, че са необходими по-нататъшни действия, че в тази част на Европа ще приключат тези военни конфликти и са свързани със спазването на Минските споразумения", каза държавният глава.

Вчера руски съд в анексирания украински полуостров Крим определи мерки за неотклонение на 12 от общо 24 украински моряци от трите военни съда. Те бяха задържани под стража за 2 месеца по обвинение в незаконно пресичане на границата със заплаха от насилие. Ако бъдат признати за виновни, моряците може да получат до 6 години затвор.

Междувременно днес президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закона за утвърждаване на указа за въвеждане на военно положение, съобщи прессекретарят на държавния глава Святослав Цеголко в Туитър.

На 26 ноември Върховната Рада утвърди указа на президента за обявяване на военно положение в редица области на Украйна за 30 дни. В полза на това решение гласуваха 276 депутата. Мярката се въвежда във Винницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Донецка, Запорожка и Херсонска области, както и във вътрешните води на Азовско-Керченската акватория от 14:00 на 26 нормври до 14:00 на 26 декември 2018 година, уточнява агенция УНИАН, цитирана от "Фокус".