Съединените щати ще засилят военното си присъствие в Европа, за да може НАТО да реагира на заплахи, които идват от всички посоки и във всички сфери - по суша, въздух и вода, заяви днес американският президент Джо Байдън на срещата на НАТО в Мадрид, предаде АФП, цитирана от БТА.

Байдън обяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие и отбранителните си способности в Испания, Полша, Румъния, балтийските страни, Обединеното кралство, Германия и Италия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква съюзниците да обърнат внимание на "пряката заплаха от Русия" за алианса в новата доктрина за сигурността, която се предвижда да бъде договорена на срещата на върха в Мадрид, предаде ДПА. Но другата важна тема ще е Китай.

"Очаквам съюзниците да се съгласят, че Китай отправя или представлява предизвикателство за нашите ценности, нашите интереси и нашата сигурност", каза Столтенберг при пристигането си за срещата на НАТО тази сутрин. Той заяви, че в сегашната Стратегическа концепция на алианса от 2010 г. "за Китай не се споменава нито дума". "Китай не е противник, но ние, разбира се, трябва да вземем предвид последиците за нашата сигурност, когато виждаме как Китай прави значителни инвестиции в нов модерен военен потенциал", каза Столтенберг.

Делегацията на България на срещата в Мадрид се води от президента Румен Радев.

За България е важно да интегрира отбранителната си индустрия във водещите технологични и производствени проекти на НАТО, заяви Радев.

След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от региона ни, сега НАТО се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страните-членки, каза Радев.

"Това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на срещата на върха, така че да покажем своята отговорност към колективната отбрана и към сигурността на всяка една страна", заяви президентът. Той допълни, че това е свързано и с повишените амбиции на Алианса и изисква повече ресурси и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана.

Във връзка с укрепването на Източния фланг президентът Радев отбеляза, че предстои да се вземат решения за дългосрочната адаптация на отбранителния и възпиращ потенциал. "На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения за този подход тепърва предстои да се разглеждат на военно-политическо ниво", уточни президентът.