Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това съобщиха днес следобяд от американското посолство в София.

Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили.

Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, се казва още в лаконичното съобщение, в което не е посочена парична сума.

Преди дни американският Конгрес одобри финансовата рамка за придобиване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block 70 на стойност 1,6 млрд. долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обаче заяви, че това не е окончателната сума и е възможно тя да бъде намалена. По думите му целта е да се стигне до цена, която е приемлива и е в рамките на решението на българския парламент. Първоначално Народното събрание одобри инвестиционен разход в рамките на 1,8 млрд. лева без ДДС, но впоследствие даде възможност на правителството да с отклони от първоначалните параметри. Вицепремиерът беше категоричен, че България не е готова да плати повече от 2 млрд. лева.