Смятам, че заплащането на учителите трябва да бъде достойно, защото тяхната дейност е насочена към работа с хора, от които зависи по-нататък бъдещето на България. Това коментира в предаването "Денят започва" на БНТ служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов.

Той обясни, че в момента минималната работна заплата на учителите е около 1485 лв., но според него, при тази инфлация, би трябвало да бъде повишена. По думите му заплатата на един учител трябва да е около 1800 лв. "Заплата, която му позволява да обезпечи възможността му той да получи кредит от банка, за да може да си закупи жилище и да връща този кредит; заплата, която му дава възможност да има достойно съществуване, не става дума за заплащане на елементарните потребности като ток, парно, вода и т.н.; и заплата, която му дава възможност той да се чувства социално уважен", посочи Пенов.

Служебният министър каза още, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 500 млн. лева за модернизиране на класните стаи и изграждане на STEM кабинети.

"Същността на средствата и целевото насочване на средствата е за това да се изгради така наречената STEM среда. Ние не можем да разбираме STEM обучението само като закупуване на роботи, закупуване на 3D принтери, закупуване на съвременни микроскопи, закупуване на други средства, които са свързани с технологията, с инженерните специалности, с математиката. Това е цялостна философия, за да може учениците в съвременното общество, в което технологиите все повече и повече се развиват и съвременните обществени отношения се развиват въз основа на технологичното развитие, да могат учениците да имат съпричастност към тези процеси. Затова това е цяла философия на обучение, за която са необходими материални средства и материална среда", обясни Пенов.

Той добави, че сега има възможност да бъде изградена STEM среда във всяко училище, за да се подобри преподаването на учебното съдържание.