Повод за изявлението му е появил се вчера в YouTube запис от работен обяд с Дамския бизнес форум на 30 март, на който собственикът на „Овъргаз“ и издател на вестник "Сега" го обвинява в натиск.

В съобщение от пресцентъра на държавното обвинение представиха позицията на Цацаров, в която се казва:

"Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени. Главният прокурор е приел среща с него като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата среща с г-н Дончев. По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана".

Главният прокурор заявява още, че счита всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи за недопустим. И подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. По думите му такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите.

"Като счита, че твърденията на г-н Дончев са несъответни на действителността и без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор. Той изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия", се казва още в изявлението му.

Сотир Цацаров подчертава, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. Същевременно обаче счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти.

На срещата, на която е направен записът, Сашо Дончев казва:

"Бях поканен на среща с главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Че какво е това, дето аз подкрепям "Да, България"?! Какво е това, дето моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ... И разбира се – вестник „Сега“ и Комарницки.

И аз го гледам, викам: "Абе вие кво искате да ми кажете".

"Ами, казвам ви, че даже г-н Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите си“, бил отговорът."

Междувременно карикатуристът Христо Комарницки се обърна към главния прокурор чрез Фейсбук:

"Г-н Цацаров, ако имате проблеми с това, което мисля, и съответно рисувам за Вас и Вашата роля в обществото, обръщайте се директно към мен. Не ползвайте посредници.
Г-н Сашо Дончев го виждам по половин час годишно, на рождените дни на вестник "Сега"."

В същото време лидерът на "Да, България" Христо Иванов поиска оставката на главния прокурор и призова за независимо разследване. Той настоя да се проверят както думите на бизнесмена, така и на Цацаров.