На съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци в Милано руският президент заяви, че са обсъдили не евентуалната отмяна на санкциите, а как те пречат на икономиките на двете страни, предаде ТАСС, цитирана от Ройтерс.

Путин изрази съжаление за чувствителното намаляване на двустранния стокообмен с Италия, който се е свил с една четвърт от началото на тази година. 
Италиански отбранителни компании не са получили 1 милиард евро заради санкциите, отбеляза освен още той. 

Държавният глава даде да се разбере, че Русия е готова да развива двустранни отношения с държавите от Г-7, ако те искат. 

"Нямаме никакви отношения със (самата) седморка", отговори лаконично той на въпрос по повод състоялата се преди броени дни годишна среща на седемте най-развити индустриализирани страни.

На срещата преди дни италианският премиер заяви, че Г-7 има интерес от връщане на Русия на сцената.

Днес Ренци съобщи, че се е разбрал с руския президент да проведат двустранен разговор в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Турция през ноември.
Италия и Русия ще продължат да противодействат съвместно на терористичната заплаха, каза още премиерът. 

Украйна

Владимир Путин призова за спазване на прекратяването на огъня в Източна Украйна, договорено през февруари, предаде Ройтерс. Русия отхвърля критиките на Киев и Запада, че е отговорна за това, че конфликтът продължава. Тя на свой ред обвини новите украински власти, че не спазват задълженията си по споразумението, постигнато през февруари в Минск.

Матео Ренци подчерта, че споразуменията от беларуската столица са "полярната звезда или компасът" за уреждане на конфликта в Украйна.

"Украинският въпрос предизвиква у всички дълбоко безпокойство, има разногласия, но изпълнението на Минските споразумения ще позволи да бъде преодоляна кризата в Украйна", каза Ренци.

Путин изрази убеденост, че хаосът и насилието, на които ставаме очевидци сега в Либия, са резултат от външната намеса, визирайки военната кампания на НАТО от 2011 година. Русия е за мирно разрешаване на кризата в северноафриканската държава без външна намеса, каза още той.

Междувременно Европарламентът прие резолюция, в която призовава ЕС да направи повече, за да се противопостави на "агресивните и всяващи разделение политики" на Русия.