Това написа руският премиер Дмитрий Медведев на страницата си във Фейсбук, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Президентът на САЩ подписа антируски закон, даващ право да се използват санкции срещу нашата страна по всяко време от всеки американски президент", отбелязва Медведев.

"Както и в случая със закона Джексън-Ваник*, нашите отношения с Америка ще бъдат отровени за десетилетия".

"Президентът на Украйна внесе във Върховната рада законопроект за отказване на държавата му от извънблоковия статут. Това всъщност е заявка за влизане в НАТО, което ще превърне Украйна в потенциален военен противник на Русия", посочва още руският премиер.

"И двете решения ще имат крайно негативни последствия, и нашата страна ще трябва да реагира на тях", заключава Медведев.

На 19 декември президентът на САЩ Барак Обама подписа приетия от Конгреса закон, който позволява въвеждането на нови санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза. Президентът заяви, че подписването на Закона в подкрепа на свободата в Украйна „не означава промяна” в политиката на санкции на администрацията.
Законът дава на администрацията на Обама по думите му „допълнителни правомощия, които може да бъдат използвани, ако обстоятелствата го изискват”.


*Поправката „Джексън-Ваник” (на името на двама сенатори) е приета през 1974 година с цел ограничаване на съветската търговия. Мярката е била гласувана като санкция срещу комунистическа Москва заради забраната за свободното емигриране на съветските евреи и нарушаване на други човешки права. Поправката е отменена в края на 2012 г.