Любов и привързаност към родината и желание да работят заедно с и за България изразиха пред вицепрезидента Илияна Йотова представители на българските дружества в Словашката република. Те развиват активна дейност, основно в сферата на културата и образованието като поддържат жива връзката с България и се стремят да популяризират страната ни в Словашката република. Срещат много добро отношение от страна на местните жители, участват в много съвместни словашки проекти. Имат обаче един основен проблем - не е достатъчна подкрепата за дейностите им от страна на българската държава.

Радостина Доганова е художник, живее отдавна в Словакия. Работи съвместно с община Самоков, като популяризира словашки и български творци. Инициативата й включва обучение и завършва с обща изложба.

"Да имаме обща национална политика за сънародниците ни в чужбина, в интерес на България, в интерес на всички нас - това е голямата ни цел", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. "Неслучайно казвам "политика със сънародниците ни навън", а не "за", защото съм убедена, че трябва да работим заедно, за да постигнем резултати", отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът представи пред събралите се в посолството ни в Братислава българи идеята за създаване на български езиков институт по примера на Институт "Сервантес" или "Гьоте институт", за да може "да се разпростира и изучава нашата култура и език във всички краища на света". Илияна Йотова сподели, че е провела срещи с представителите на институциите, ангажирани с тази тема.

Продължава и работата върху друга нелека задача - създаването на интернет платформа, която да бъде връзката между българите ни зад граница с родината, а и помежду им. Идеята среща широко одобрение сред българските общности в чужбина.

Във водената от Илияна Йотова делегация в Братислава е и доц. д-р Ана Кочева от Института по българистика към БАН. Доц. Кочева е член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.

По официални данни около 2 хил. български граждани пребивават на територията на Словашката република. Тази цифра не включва лицата с двойно гражданство, както и тези с българско самосъзнание, които нямат българско гражданство. По оценки на българското посолство в Братислава към този брой трябва да се прибавят още поне 2 хил. души. Българите в Словашката република са със статут на национално малцинство.