Стрелбата по българския клуб в Скопие е един изолиран акт на примитивност. Това заявява в позиция бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

"Той не кореспондира с общото чувство на обич между хората в двете държави. Подобни постъпки вредят най-вече на самата Северна Македония и тяхното намерение да бъдат част от голямото европейско семейство.

А стрелците нека първо прочетат исторически книги, но на международни историци, и да се запознаят с ролята на Цар Борис ІІІ в балканската и световна история.", заявява още Сакскобургготски. 

В сряда вечер клубът на гражданското сдружение "Цар Борис III" бе обект на нападение. По клуба бе стреляно с огнестрелно оръжие, когато той е бил осветен. Само два дни по-рано неизвестни засега нападатели замеряха помещението на клуба с камъни. Все още не са заловени и стрелците срещу клуба. 

Днес Сакскобургготски прие в двореца "Врана" група ученици от Северна Македония и от България.

Посещението им е по покана на д-р Милен Врабевски и фондация "Българска памет" в рамките на социално-информационната кампания на фондацията "От двете страни на границата".

Кампанията цели да насочи общественото внимание към необходимостта от ангажирана държавна политика в посока развитие на добросъседски отношения между двете страни.

Участниците в програмата от няколко дни обикалят заедно исторически места и забележителности в България. Сакскобургготски прие тяхната молба да посетят двореца "Врана" и се срещнат с него. След като разгледаха с интерес реставрираните зали, Царят им разказа случки от свои посещения в Северна Македония и от срещи с македонски политици, на които винаги е призовавал да търсят кое е общото и да работят в името на добрите отношения между двете страни. Сакскобургготски изтъкна колко е важно да се познава историята и да се гледа на нея без предразсъдъци.

Ръководителят на групата поднесе на Царя картина от Битоля с пожелание да им гостува в техния град. Накрая на срещата всички заедно поднесоха венец на възпоменателната плоча на втория гроб на Цар Борис III.