Софийският градски съд отхвърли иска на Делян Добрев срещу евродепутата Елена Йончева. Това става известно от окончателно решение на съда, съобщиха и от офиса на Йончева.

Според градския съд Елена Йончева има право свободно да изразява мнението си по значими теми за обществото, каквато тема е и политиката на ГЕРБ, управлението и други, пише БТА.

На първа инстанция, в районния съд, Йончева бе осъдена да плати обезщетение 7000 лв., както и съдебните разноски. Втората инстанция обаче отмени това решение.

Поводът за делото е случай от 2017 година. Тогава Елена Йончева заяви, че в общината в Хасково, където Добрев е областен координатор на ГЕРБ, са назначени негови роднини и приятели. 

"В изказванията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи честта и достойнството на Добрев обстоятелства, по смисъла вложен в закона. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора и представляват изводи, коментари, мнения, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея факти и обстоятелства", пишат съдиите в мотивите си.

Скандалът стана известен като "Кумгейт", а заради него Добрев дори напусна Народното събрание и престана да се занимава публично с политика за известно време..