Вчера съдиите от Софийски градски съд и Софийскии районен съд се включиха в бойкота за избор на делегати за участие в събранието, което на 12 юли трябва да излъчи двама членове на ВСС от съдебната квота. Това стана, след като същото направиха и Софийският апелативен съд и Върховният касационен съд,  изразявайки протеста си срещу порочната кадрова политика на съвета след назначаването на Владимира Янева за председател на СГС.

"Не вярвам това да се дължи само на някакви процедурни и технически причини. По-скоро е някакъв вид недоверие", каза днес пред журналисти Велчев, цитиран от БГНЕС. Той добави, че се надява да няма нетърпимост, но поиска да изчака с коментара.
"Нека да видим как ще приключи процесът по избиране на делегати. Възможно е други съдилища да изберат", допусна главният прокурор.
Той припомни, че съдебната система, както и Народното събрание са длъжни по закон да попълнят квотата си във ВСС.

Велчев определи като притеснителен и факта, че специализираните съдилища нямат кандидати за ръководители. Той обаче смята, че кандидатът, който не се представи убедително по време на изслушването за ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд Росен Русев, е взел правилно решение, като оттегли кандидатурата си.

Прокурор №1 изтъкна, че в закона няма текстове, които да мотивират магистратите да работят в такива органи. Така например там, освен финансови, няма мотиви за условията, в които ще работят, не е ограничена и компетентността на делата, които ще се разглеждат. Отлагането на старта на тези органи ще позволи да се направи всичко, което е свързано с организацията им в една много по-спокойна обстановка, смята Борис Велчев.

Членът на ВСС Георги Шопов обаче коментира по-късно днес, че съдилищата, които не са избрали делегати, не бойкотират избора на нови членове на съвета. Според него това не е бойкот, а просто становище на колегите му.
"Хубаво е, човек да има позиция, но най-опасно е да имаш изгодна позиция", каза Шопов, който намира случилото се за нещо нормално.

На заседанието на ВСС днес стана ясно, че членове на магистратските комисии, които ще избират петима съдии, прокурори и следователи, са си направили отвод. Георги Шопов обясни, че отказалите се са посочили лични мотиви, като голяма част от тях излизали в отпуск. И това Шопов не намира за притеснително, дъпалва БТА.

Последна актуализация в 11,40 ч.