"Президентът започна консултации за изборите с особен вид политически формации, включително и с партии, които са в процес на заличаване. Не може да започнеш консултации със съмнителни политически субекти. Не знам дали това е правилен ход, но според мен е още един ход в това да нарушава доверието в процеса", така министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира започнатите от Румен Радев консултации за датата и провеждането на парламентарния вот.

"Партия "Възраждане" например е в процес на заличаване, някои от участниците в консултациите дори не са регистрирани като партии. Това, което прави президентът, явно е опит отново да промени дата, защото доста бързо я обяви без консултации, без анализ", добави Сачева.

Според нея държавният глава се опитва да търси здравен консенсус около един политически акт.

"Нито една дата не ни притеснява, на която и да е дата бихме се явили на избори и ще сме първа политическа сила. Вече беше обявена датата 28 март, имаше голямо обществено напрежение да има предсрочни избори, първата възможна дата е 28 март, нека да са тогава", настоя министърът, след като това вече заяви и премиерът Бойко Борисов.

По думите й няма окончателен вариант за организацията на изборите.

"За гласуването на карантинираните хора има няколко възможности, вероятно ще има секции за тях, като членовете на секционните комисии ще са или ваксинирани или такива, които вече са прекарали болестта. Възможно е да има и мобилни екипи", посочи Деница Сачева.

И уточни, че в случай, че датата е 28 март, има достатъчно време да се приемат тези промени от Народното събрание.

Тя обясни, че на този етап за изборите е ясна коалицията на ГЕРБ с партньорите от СДС.

По повод мерките срещу коронавируса Деница Сачева заяви, че преди 31 януари те няма да се разпускат, затова има споразумение с Националния противоепидемичен щаб.

"По-скоро тази седмица и следващата, като се видят показателите, ще се вземе решение. Все пак това, че имаме два-три дни с добри показатели не трябва да ни радва. Трябва да завършим пълния цикъл до 31 януари, за да постигнем едно стабилно ниво на понижение на заразените", посочи Деница Сачева.

"Дори и утре да отвори всичко, не може да се гарантира, че икономическата активност ще бъде такава, че бизнесите няма да фалират. В момента сме се фокусирали върху това мерките, които сме предприели през Министерството на икономиката и на социалната политика да стигнат максимално бързо до хората", отбеляза министърът на труда и социалната политика. По мярката за затворените бизнеси за помощ са кандидатствали почти 40 000 души, изплатени са средства на около 6000, основната ни дейност през следващите дни ще бъде как да се ускорят плащанията по мерките за бизнеса", каза още Деница Сачева.