Постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила - това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНР.

"Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези - хората имат нужда от допълнителни доходи. Значителна част от мерките в бюджета за 2021 година - повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година", подчерта тя.

По повод антиковидмерките министърът каза, че те са необходими - "добавката от 50 лева за пенсионерите е да могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза, имат нужда и от здравна профилактика". 

Сачева коментира още, че новият бюджет ще бъде дискутиран и е възможно да претърпи определени промени, преди да бъде приет.

Тя посочи, че са заложени общо 214 млн. лева по Закона за личната помощ и 85 млн. лева по Закона за социалните услуги:

"Увеличаваме и възнагражденията за личните асистенти. Правим всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които Законът за социалните услуги също е важен. Очаква се около 80 000 души да бъдат обхванати от услугата "личен асистент".

Вижте какво каза днес и финансовият министър Кирил Ананиев за бюджета за догодина.