Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2024 година. "За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет.

Политическите групи, които подкрепиха бюджета, са групите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"). "Против" предложения бюджет бяха групите на "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане". Към гласовете "против" се присъедини и общинският съветник от ПП "ВМРО - Българско национално движение" Карлос Контрера.

Малко след започване на гласуването част от общинските съветници заявиха,че таблетите не им работят и гласуването беше спряно. Минути по-късно режим на гласуване отново започна и така план-сметката беше приета. 

За да бъде приет бюджетът бяха необходими 31 гласа от общо 61 общински съветници.

БТА припомня, че бюджетът на Столичната община за 2024 г. ще е рекорден - 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година.

"Той е рекорден за размерите на София и никога до този момент не е бил в такъв размер. За първи път имаме толкава демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на гражданите и опозицията при изготвянето на капиталовата програма", коментира пред БНТ Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

"Точно преди два месеца внесохме първото си предложение за бюджет. Това го превръща в най-обсъждания и разглеждан бюджет на София и е знак, че всички са положили усилия да защитят по възможно най-добрия начин интереса на софиянци, както го разбират", каза кметът Васил Терзиев.

"В Капиталовата програма, в ремонтите и в инвестициите ще видите съвпадение над 95% с бюджета "Фандъкова", който ние подкрепихме през септември. Надявам се да не използват този подход и за друго", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

"Разбира се, че няма да подкрепим бюджета. Както и колегите казаха, той е плах и неамбициозен. Но най-странното е, че те казаха, че имат 90% припокриване. Това, което ние говорихме и на групата на ГЕРБ, докато бяха управляващи. Всъщност и техните бюджети бяха неамбициозни и не са решили нито един хроничен проблем в града", подчерта общинският съветник от БСП Иван Таков.