Aко бъде приложен на практика, този данък ще доведе до налагането и на други данъчни тежести за гражданите на ЕС, и ще отвори път за масова релокация на финансовите операциии. Това се посочва в съобщение на партията.

"Като дясно консервативна партия ние определяме поведението на европейските депутати, подкрепили въвеждането на общоевропейския данък, като безотговорно и опасно за финансовата стабилност на ЕС. Това само по себе си ще доведе до забавяне на икономическия растеж, увеличаване на пазарната нестабилност и ще открие възможността за ЕК да увеличи вместо да намали и без това огромния си бюджет и административни разходи."

От РЗС заявяват, че споделят напълно позицията на Европейските консерватори и реформисти, че историята не познава случай, в който вдигането на данъците да е довело да стимулиране на растежа. Данъкът върху финансовите транзакции ще се отрази най-сериозно на крайните потребители и клиенти. Няма логика в момент, в който банките се нуждаят от допълнителна ликвидност, да се изземва ресурс от финансовия сектор. Явно целта на ЕК е по този начин да осигури допълнителен финансов ресурс за и без това раздутата и неефективна брюкселска бюрокрация, заявяват от РЗС.

Партията приема FTT като част от безуспешните усилия на леви и либерални фракции в Европарламента да вменят допълнителни правомощия на ЕС за увеличаване на неговия финансов ресурс. Ние считаме, че бюджетът на Общността се нуждае от диета, а не от допълнително захранване.

От РЗС призовават правителството на ГЕРБ да прояви смелост и национално отговорно поведение по подобие на британския министър-председател Дейвид Камерън и да се противопостави на поредното недоразумение в общоевропейската политика.