Руските сили напредват към украинската столица Киев и още техни войници продължават да навлизат в Украйна, заяви американски служител в сферата на сигурността, пожелал анонимност, предаде Ройтерс. Според него досега Русия е изстреляла над 160 ракети по цели в Украйна.

"Индикациите, на които станахме свидетели досега, през тези първи по-малко от 12 часа (от началото на руската офанзива срещу Украйна), съвпадат с нашата по-раншна оценка, че целта му (на руския президент Владимир Путин) ще да е тази: да "обезглави" правителството", заяви служителят, който поиска да остане анонимен и не разкри доказателства за думата си.

Американският представител изтъкна, че случващото се до момента изглежда е само първата фаза на широкомащабна руска инвазия, като понастоящем в операцията е използвана само малка част от над 150-те хиляди руски войници, струпани в близост до границата на Русия с Украйна.

Москва иска да блокира Киев и да създаде наземен коридор с Крим и Приднестровието, заяви украинската армия, цитирана от Ройтерс.

Украинските сили се сражават с Русия на три фронта, след като Москва започна днес настъпление срещу Украйна по земя, море и въздух.

"Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр информира: В южната част на Херсон се водят отбранителни битки. Механизираните части на въоръжените сили на Украйна превзеха пътния мост и се установиха на левия бряг на Днепър", написа в Туитър украинският министър на отбраната.

Малко преди полунощ се появи информация, че са убити 13 украински граничари на остров Змейни и той е превзет от руските сили. Смята се, че целта е тази нощ те да акостират в Одеса по море.

А по време на предаване на живо във Фейсбук украинските военни са призовавали цивилните в окупирани градове да правят коктейли Молотов и да стрелят по руски конвои.

В нощта на четвъртък срещу петък беше обявено, че мъже на възраст 18-60 години няма да имат право да напускат Украйна. Малко по-късно президентът Зеленски обяви всеобща мобилизация.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна придобива правото да конфискува цивилни превозни съгласно акта за мобилизацията.

Според заповедта украинският щаб ще определи реда и обема на военнослужещите, резервистите и транспортните средства. Областните администрации отговарят за създаването на лекарски комисии, през които да минават резервистите.

Мобилизация ще се извърши на територията на Виница, Волин, Днепропетровск, Донецк, Житомир, Закарпатско, Запорожие, Ивано-Франковск, Кировоград, Луганск, Лвов, Николаев, Одеса, Полтава, Ровно, Суми, Тернопол, Харков , региони Херсон, Хмелницки, Черкаси, Черновци, Чернигов и столицата Киев.

Целта на мярката, която ще е в сила 90 дни, е противодействие на руската офанзива срещу Украйна, става ясно от текста на указа. На първо място ще бъде призован оперативният резерв - бивши войници до 40 години, които имат боен опит. След това, ако е необходимо, ще бъдат призовани военнослужещи, които са служили в армията преди 2014 г. или по договор. На последния етап, при необходимост, всички, които нямат възрастови и физически ограничения, ще бъдат призовани в армията.

Очаква се Москва да започне масирана бомбардировка на Киев в 03:00 ч. местно време е съобщил кореспондент на CNN, позовавайки се на разузнаването.

По същото време президентът Зеленски призова лидерите на ЕС да участват в спешно заседание на Европейския съвет, за да застанат рамо до рамо с Украйна "и да спрат агресора".

"Съдбата на Украйна се решава в Украйна: ако Путин не получи достоен отпор сега, той ще продължи напред.

Силни икономически и финансови санкции срещу агресора трябва да бъдат приети незабавно, да бъдат лишени от средства за продължаване на агресията: прекъсване на връзката със SWIFT, налагане на ембарго върху търговията с петрол и газ, подпомагане на армията с оръжие и боеприпаси, подкрепа на мироопазващата операция на ООН.

Нашите хора умират за свободата на Украйна и Европа. Чакахме дълго пред отворената врата. Питахме за членство в НАТО - не чух отговор.

Сега имаме нужда от международно правни гаранции за сигурност, ясна европейска перспектива и бързи и конкретни действия", написа Зеленски в социалните си канали.

А малко по-късно в среднощно обръщение украинският президент заяви: "Диверсионни сили на врага влязоха в Киев. Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми също са в Украйна. Моето семейство не са предатели, а граждани на Украйна. Но къде са те сега - нямам право да кажа. Според информацията, с която разполагаме, врагът ме определи като мишена номер едно, семейството ми като цел номер две. Те искат да унищожат Украйна политически, като унищожат държавния глава".