Руската хакерска група "Килнет" е атакувала и сайта на Разузнаването у нас (ДАР). За това съобщиха самите хакери в канала си в Телеграм.

Атаката е осъществена в събота следобед, 5 ноември, когато в Русия честват празника на разузнавача. "Килнет" посочват в съобщението си, че предприемат акцият като своеобразен поздрав към руските разузнавачи.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев е потвърдил за хакерската атака пред бТВ. Сайтът на Държавна агенция "Разузнаване" е бил блокиран само минути и няма теч на данни.

В момента сайтът функционира нормално.

По БНР по-късно министърът на вътрешните работи Демерджиев потвърди, че страницата на Държавна агенция "Разузнаване" е била подложена на опит за хакерска атака.

"Тази атака е сходна на по-рано предприетите атаки с претоварване на заявките за опит да се влезе в нея. Става дума за имиджови атаки, целящи да създадат определени настроения и определени резултати в обществените нагласи", каза Демерджиев.

"На тази страница не се съдържа никаква сериозна информация и на нея няма никаква оперативна информация или лични данни. Тази атака е удар във въздуха и хората, които я правят, много добре знаят това, но целта им е имиджова", каза шефът на МВР.

Самите хакери пък уточняват, че акцията е насочена спрямо разузнавателните служби на няколко държави, освен България. Те са атакували и сайтовете на служби за сигурност и разузнавания още на Румъния, Естония, Полша и Молдова.

Дейността на руската хакерска група съвпадна с началото на войната в Украйна.

В средата на октомври същата група "Килнет" атакува сайтовете на 14 държавни институции у нас, сред които министерства и Президентството, като по същия начин се похвали за акцията в Телеграм.

Прокуратурата се зае с разследването и установи, че авторът на атаката се намира на територията на Руската федерация.