Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция обявиха днес в Женева, че новата сирийска конституционна комисия трябва да се събере в началото на следващата година и с това да започне жизнеспособен политически процес за мир, предаде "Ройтерс".

В съвместно изявление, прочетено от руския външен министър Сергей Лавров след срещата им със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, тримата посочват, че новият орган "трябва да работи на основата на усещане за компромис и конструктивно участие".

Де Мистура не присъства на тяхната пресконференция и говори отделно пред репортерите.

В съвместното изявление се казва, че Москва, Техеран и Анкара, които са страни гаранти на т. нар. "Астанински процес", дават положителна оценка на резултатите от консултациите за състава на конституционната комисия. 

"Министрите представиха позитивните резултати от своите консултации със страните в конфликта в Сирия по състава на конституционната комисия", се посочва в текста.

 

Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция са потвърдили решимостта си да съдействат конституционната комисия да започне работа.

 

"Министрите се съгласиха да предприемат усилия, насочени към организирането на първото заседание на конституционната комисия в началото на следващата година в Женева", пише още в изявлението, прочетено от Лавров.

В текста не се казва, че списъкът на участниците в комисията е съгласуван.

Конституционната комисия следва да бъде съставена от правителствени и опозиционни представители, както и от група фигури от гражданското общество, избрани от ООН, посочва ДПА.

Разногласията по въпроса за тази трета група досега пречеха да бъде създадена комисията.

Трите страни достигнаха важен етап от съставянето на конституционната комисия за Сирия, заяви след срещата турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

"Достигнахме важен етап по пътя към съставянето на конституционната комисия на Сирия", посочи той.

Чавушоглу обаче не обясни за какъв етап става дума точно.

За да бъде създадена конституционна комисия за Сирия, е нужна допълнителна работа, заяви днес пред репортери след срещата си с външните министри от "тройката от Астана" Де Мистура.

"Аз и генералният секретар (на ООН) смятаме, че ни предстои още една допълнителна миля по пътя към изработването на пакет за създаване на приобщаваща, предизвикваща доверие и балансирана конституционна комисия", каза пратеникът на световната организация. "Ще имам нови консултации с генералния секретар в Ню Йорк и на 20 декември ще докладвам пред Съвета за сигурност на ООН", заяви Де Мистура.

Специалният пратеник на ООН за Сирия каза още, че приемникът му на поста Гайр Педешен ще започне работа в Женева на 7 януари.