Русия разчита, че администрацията на американския президент Джо Байдън има достатъчно политическа воля и разум, за да не превръща Балканите в още един фронт на конфронтация с Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. "Ослобождение", излизащ в Босна и Херцеговина, предаде ТАСС. Интервюто е дадено по повод 25 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и Босна и Херцеговина.

В коментар на тезата за Босна и Херцеговина като "жертва на руско-американското противопоставяне", Лавров каза, че Русия не решава своите проблеми за сметка на нечии други интереси и не поставя партньорите си пред абсолютно лъжливия избор "с нас или против нас". "Нашата принципна позиция е добре известна - регионалните проблеми се нуждаят от регионални решения на основата изключително на диалог и при отчитане на позициите на всички заинтересовани страни. Длъжен съм да отбележа, че в последно време Вашингтон избягва да обсъжда с нас не само Босна и Херцеговина, но и балканската тема като цяло. Надяваме се, че администрацията на Байдън има достатъчно политическа воля и разум, за да не превръща Балканите в още един фронт на антируска конфронтация, защото това би имало пагубни последици за Европа като цяло", каза руският първи дипломат.

Сергей Лавров посочи, че основният интерес на Русия на Балканите е да има мир, сигурност и стабилност в този регион. По думите му митът за "вредното влияние" на Москва е откровено изфабрикуван. Лавров каза, че този мит се разпространява упорито от местни русофоби с цел тровене на атмосферата на сътрудничество в региона. "Това вероятно отговоря на интересите на отделни играчи извън региона, които предпочитат да "ловят риба в мътна вода", коментира руският външен министър.

Според него поставянето на страните от Балканите пред изкуствения избор "или ЕС, или Русия" е контрапродуктивно и несправедливо. Това предизвиква очертаване на нови разделителни линии в региона, което пречи на сътрудничеството, отбеляза Лавров.

По думите му често волята на гражданите на балканските държави умишлено се пренебрегва. "Вижте до какво доведе това в Черна гора, която буквално "вкараха" в НАТО, въпреки мнението на мнозинството", даде пример Сергей Лавров.

Външният министър каза, че Сърбия е ключов партньор на Русия на Балканите и Москва цени високо стратегическото партньорство с Белград. Развитието на отношенията с Хърватия, която е член не само на ЕС, но и на НАТО, е ярък пример за това, че взаимноизгодните връзки могат да се развиват успешно при стремеж към това и от двете страни. Лавров посочи, че Русия е заинтересована от развитие на позитивен дневен ред и със Северна Македония и Албания.

Той уточни, че Косово не може да бъде сложено в тази група по обясними причини, а руската позиция по този въпрос е добре известна. Подкрепяме постигането на жизнеспособно и взаимноприемливо решение между Белград и Прищина въз основа на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. То трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност, тъй като става дума за гарантиране на международния мир, посочи Лавров.