„Още от самото начало заявихме, че „Южен поток” е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство", коментира Петкова, цитирана от "Фокус".

"България не се е отказвала от този проект, традиционно имаме добри отношения с Русия и такива ще бъдат те и занапред”, каза още министърът, която се включи в честването на Деня на миньора, организирано в София от Българската минно-геоложка камара.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев допълни, че тръбите за „Южен поток” са на пристанището в Бургас и това трябва да говори красноречиво, че те няма да отидат другаде.

"Дали за „Южен поток”, за „Турски поток” или за някой друг проект, тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България”, коментира той.

По повод изказването на президента на Русия Владимир Путин, че Русия не е скъсала с България, въпреки развоя с „Южен поток”, Домусчиев заяви, че няма колеги в бизнеса, които да са се отказали да правят бизнес с Русия.

„Добра новина е, че Русия смекчи тона към нас, но за съжаление България не може да направи нищо. Ние трябва да се съобразим с Брюксел” , заключи Домусчиев.

АНКЕТА: Кой губи от спирането на "Южен поток"?

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът ''Турски поток''?