Групата, дошла в руската столица специално за срещата, се ръководи от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и включва бившите президенти на САЩ - Джими Картър, на Мексико - Ернесто Седильо, на Финландия - Марти Ахтисаари, експремиера на Норвегия - Гру Харлем Брунтланд и бившия специален представител на ООН за Сирия Лахдар Брахими, предаде БТА.

Според вестник "Российская газета" , "старейшините" били настроени много позитивно и явно се радвали на срещата си с руския лидер, който също ги посрещнал много радушно в резиденцията си в Ново Огарьово край Москва.

Вижте снимки >>>

"За съжаление, след като вие престанахте активно да се занимавате с политическа дейност, международната обстановка не стана по-малко сложна", констатирал руският държавен глава.

След като посочил, че светът е станал по-сложен, многообразен и с много конфликтни ситуации, Путин пожелал да чуе мнението на "мъдреците" по основните въпроси от световния дневен ред. Последвала дълга и конструктивна беседа, отбелязва "Росийская газета".

Вестник "Комерсант", обаче още в заглавието си внася друг акцент в това събитие със заглавието "За тайната и явната мисия на Джими Картър в Москва".

В цветистия си репортаж от Ново Огарьово авторът на вестника описва непринудената размяна на шеги между събеседниците, които гръмко се смеят, но не пропуска да отбележи как 90-годишният Джими Картър щателно си водел бележки по думите на своя домакин. А после си задава въпроса какво ли ще разкажат гостите за Путин, когато се върнат в родините си, за да узнае светът истината.

Именно в това вижда вестникът "великата мисия на Групата на старейшините" в Москва във времето, когато Западът се опитва да изолира Русия заради политиката й спрямо Украйна.
И предрича, че в тази група някога ще влезе и самият Путин.

А "Росийская газета" добавя към тази информация и важната новина, че на 10 май, само ден след Парада на победата за 70-годишнината от разгрома на хитлерофашизма, Путин ще приеме в Кремъл не някой друг, а най-важния си европейски партньор в момента - канцлера на Германия Ангела Меркел, която отказа да присъства на самия парад заради усложнените отношения с Русия във връзка с кризата в Украйна.

Ще се водят двустранни преговори както в разширен състав на делегациите, така и в тесен кръг, без да се уточнява кой ще бъде в тесния кръг, а после лидерите на Русия и Германия ще дадат и пресконференция.