Това каза пред журналисти в Астана прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той е в столицата на Казахстан, където на 8 и 9 юни се провежда среща на върха на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

"В Москва традиционно се отнасят с недоверие и загриженост към процеса на разширяване на НАТО към нашите граници. Смятаме, че това застрашава нашата сигурност и баланса на силите в евразийския регион. Русия, разбира се, предприема всички необходими мерки за защита на своите интереси и сигурност", подчерта Песков.

Така той коментира одобрения на 8 юни от украинския парламент законопроект, в който се казва, че влизането в НАТО е приоритет за външната политика на страната.

Песков припомни, че в Украйна продължава гражданската война, а решението за приемането й в НАТО ще се вземе в Брюксел и в другите столици, откъдето се осъществява общото ръководство на процеса. А едно от условията за приемане на една или друга държава в НАТО е отсъствието на вътрешни конфликти и на териториални спорове.

Македония влиза в НАТО до пролетта на 2018 г.


НАТО планира до пролетта на 2018 г. да приеме Македония в състава си, съобщи агенция Спутник, позовавайки се на източник, запознат с хода на преговорите за приемане на Македония в алианса.

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг планира в средата на юли да посети Скопие и да разговаря за това. Целта на НАТО е до пролетта на 2018 г. тази страна да бъде приета в алианса", казва източникът на агенцията.

По неговите думи, САЩ работят активно за тази цел. Вчера американският посланик в Скопие се е срещнал с македонския министър на отбраната и са обсъдили този въпрос.

Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че очаква в близките месеци посещение на генералния секретар на НАТО, който "отваря вратите за пълноправно членство на Македония в алианса".