Руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин и участниците в оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия за ликвидирането в Сирия на редица членове на ръководството на "Ислямска държава", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

При въздушните удари на руски бойни самолети в района на Ракка са убити над 100 бойци на ИД, включително членове на ръководството й. Възможно е сред тях да е бил лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади, съобщи Песков.

Отбелязва се също, че Русия е предупредила Съединените щати за удара край Ракка.

Засега няма независимо потвърждение за смъртта на Ал Багдади. Администрацията на САЩ не е в състояние да потвърди съобщението на руското министерство на отбраната за възможната смърт на Абу Бакр ал Багдади във въздушен удар близо до Ракка през май, съобщи представител на Белия дом.

Вижте снимки>>

"Нямаме информация, която да потвърди тези съобщения", заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

Водената от САЩ коалиция за борба с ИД заяви, че не може да потвърди смъртта на лидера на групировката, а редица иракски официални лица реагираха скептично на руското съобщение.

Руското външно министерство заяви, че информацията за смъртта на Ал Багдади в руски въздушен удар в края на май "продължава да се проверява по различни канали".

На въпрос за това твърдение руският външен министър Сергей Лавров заяви: "Нямам 100-процентово потвърждение на информацията."

Сирийският център за наблюдение правата на човека оспори твърдението на Русия, че може да е убила лидера на ИД в района на Ракка на 28 май.

"Центърът не е регистрирал никакви въздушни набези на руснаците на тази дата в споменатите райони", заяви шефът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.