Президентът сам се е поставил в неизгодна ситуация в задочния диалог с прокуратурата. Това обяви политологът Румяна Коларова пред bTV по повод изтеклите срс-та с участие на държавния глава Румен Радев.

"Ситуацията е разиграна по начин, при който активната страна е президентът. Той иска да получи повече информация и както се казва - щом искате, Ви я даваме. От тази гледна точка мисля, че той няколко пъти влиза в ситуация, която не е изгодна за него. Но той влиза. Президентът е активната страна. На него му е зададен въпрос и той отговаря така, че да провокира отговор от другата страна. Президентът е активният, който си търси белята 1 към 1. Това излиза от ситуацията", заяви Румяна Коларова.

Тя се аргументира, като припомни как е започнало всичко:

"Фабулата започна няколко дни по-рано. С питането до Конституционния съд, продължи с бурната реакция в защита на президента от адвокат Екимджиев. Той каза, че е безумие да се отправи питане, ако няма конкретен казус. Главният прокурор се появи, за да го попитат за конкретния казус, той съобщи за него, а президентът на пресконференцията поиска конкретния казус, който му беше даден. Ситуацията имаше завръзка, имаше съспенс и накрая имаше развръзка"

Румяна Коларова каза, че по време на периода си като съветник на президента Росен Плевнелиев е получила експертно мнение, според което обвинение спрямо държавния глава може да повдига само Народното събрание.

"От тази гледна точка, каквото и да става, става дума за разследване", продължи Коларова и напомни, че конфликтът на интереси е "топ тема и за самия самия президент", което го поставя в още по-деликатна ситуация.

"За мен много важен е медийният ефект. Наблюдавам реакцията. Дори и онези медии, които са най-антиправителствени, публикуват два факта. Те са безспорни и няма как да не ударят върху авторитета на президента. Първият е, че наистина той е назначил жена си в нарушение на някакви разпоредби. Второто е, че има съмнение за укрити документи. Това са неща, които ще бъдат повтаряни и от медиите, които са най-приятелски настроени към президента", завърши Румяна Коларова.

Вчера от държавното обвинение разпространиха телефонни записи, за които твърди, че са с вероятното участие на държавния глава Румен Радев. Подслушвани са разговори на шефа на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, в които става дума за проверката на КОНПИ за начина на назначаване във ведомството на Десислава Радева, преди тя да стане съпруга на Румен Радев.