След 127 дни плаване до българската база на остров Ливингстън и обратно първият български военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) се завърна у дома, акостирайки днес на Морската гара във Варна.

Снимка: BulFoto

С плаването на първия военен научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" доказахме, че сме морска и полярна нация, каза днес във Варна проф. Христо Пимпирев, цитиран от БТА.

Проф. Пимпирев окачестви проведената 31-ва полярна експедиция като отлична. Той припомни, че корабът отплава на знаков християнски празник - Стефановден. Най-хубавото е, че НИК 421 е изцяло под български флаг, той стигна до Антарктида през най-бурните води на Атлантическия океан и се върна с добре изпълнени задачи, посочи Пимпирев.

Снимка: БТА

Според него най-важно е, че са извършени първите родни научни изследвания в Южния океан, тъй като до сега полярниците са имали възможност да събират данни само на сушата. Сега влизаме в състава на европейската научно-изследователска флота и все повече ще задълбочаваме изследванията си на Южния океан, включително с международни проекти, допълни Пимпирев.

Снимка: БТА

Той каза още, че след акостирането на кораба, учените ще вземат образците, събрани при експедицията и започват да ги изследват. По думите му най-вероятно ще има и съвсем нови за науката открития, тъй като Антарктида е една от най-малко проучените територии на Земята, това направо е друга планета.

В официалната церемония по посрещането на кораба участваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, министрите на отбраната Димитър Стоянов и на образованието Сашо Пенов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: БТА

На Морската гара бяха началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител Марио Смърков, кметът на Варна Иван Портних, представители на местната и държавната власт, много граждани, добавя БТА.

Екипажът на първия военен научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" демонстрира изключително висок професионализъм по време на плаването до Антарктида и обратно, каза флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. 

Снимка: БТА

Медникаров изрази удовлетворение от резултатите на плавателния съд, постигнати в рамките на 31-вата полярна българска експедиция. По думите му всички задачи са били изпълнени в пълен обем, извършени са и ред допълнителни дейности.

Медникаров допълни, че 32-рата полярна експедиция трябва да започне в края на тази година. Тогава ще бъдат пренесени конструкциите за изграждане на новата полярна лаборатория на българските антарктици.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Сега, след завръщането на кораба, предстои период на неговото възстановяване, допълни началникът на ВВМУ, цитиран от БТА.

Той уточни, че за лятото са планирани учебни плавания на НИК 421 за практика на курсанти и студенти. Вероятно корабът ще участва и в две военноморски учения, ще изпълнява и специфични задачи от командването на ВМС, тъй като уникални навигационно-хидрографски способности.

Снимка: БТА

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на НИК 421 бе проведен на 27 юли 2021 г.

Снимка: BulFoto

Преди първата полярна мисия на кораба той бе ремонтиран, модернизиран и дооборудван във Варна. На 27 декември 2022 г. "Св. св. Кирил и Методий" отплава от Морска гара - Варна, като така бе поставено началото на 31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Корабът бе натоварен със строителни материали и оборудване, които бяха необходими за изграждането на лаборатория, като част от българската база.

Снимка: Булфото

На 4 февруари 2023 г. НИК 421 пусна котва в пристанището в Мар дел Плата, Аржентина, където на борда се качи екипът полярници, изследователи и логистици. След това корабът започна последния си преход до Ливингстън, като премина успешно протока Дрейк. Той достигна своята дестинация през 49-ия ден от плаването си. Изследователските и строителните дейности на родните полярници продължиха 24 дни.

Снимка: БТА

На 6 март 2023 г. корабът "Св. св. Кирил и Методий" пое по обратния път към родината, припомня БТА.